Advertentie
Advertentie

Cyber Monday en Black Friday geven Wall Street zuurstof

Een stormloop op televisietoestellen in promotie. ©EPA

Op Wall Street profiteren retailers van stevige eindejaarsverkopen.

Wall Street boekt herstel na de forse verliezen van afgelopen week. De Dow Jones gaat een procent hoger terwijl de technologiegevoelige Nasdaq 1,7 procent wint. De techaandelen, die het zwaarst werden afgestraft, herstellen het meest. Het FAANG-kwintet - Facebook , Amazon , Apple , Netflix en Alphabet (Google) - noteert in het groen.

Opvallende winsten waren te vinden bij de Amerikaanse retailers. Afgelopen vrijdag was het Black Friday in de VS. Steevast een dag die Amerikaanse retailers met rood omcirkelen in hun agenda. Black Friday is immers de start van de eindejaarsverkopen die de omzet van winkeliers moet boosten.

Volgens het databureau Adobe Systems Inc. stevenen de VS af op het beste eindejaarsseizoen in jaren. Op Thanksgiving spendeerden de Amerikanen 3,7 miljard dollar online, een stijging van 28 procent vergeleken met een jaar eerder. Vandaag is het trouwens Cyber Monday, een koopjesdag die vooral online plaatsvindt. Volgens Adobe Analytics zullen Amerikaanse retailers vandaag gezamenlijk een omzet draaien van 7,8 miljard dollar.

Het zijn dan ook vooral e-commercespelers zoals Amazon , Alibaba  en JD.com die profiteren van de koopjesdag. Naar verwachting neemt Amazon dit jaar een vijfde van de eindejaarsverkopen voor zijn rekening.  Door het hoger aantal transacties beleven ook betaaldiensten zoals Visa , Mastercard , American Express  en Paypal  een hoogdag.

GM wil volgend jaar de productie op drie sites in de staten Ohio, Michigan en Ontario stilleggen. In plaats van te focussen op de huidige modellen wil GM meer investeren in elektrische en autonome wagens. 

De kostendruk op GM en andere bouwers stijgt nu de vraag voor traditionele sedans afneemt. Volgens GM kostten de invoertarieven op staal het bedrijf 1 miljard dollar. 

Op Wall Street gaat het aandeel van Fiat Chrysler  hoger. De Italiaans-Amerikaanse autobouwer verkoopt mogelijk de robotica-arm Comau voor een bedrag tussen 1,5 en 2 miljard euro. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg. 

Er is nog geen beslissing genomen maar het aandeel reageert positief op het nieuws. Een verkoopproces zou begin volgend jaar kunnen starten. De tak geniet volgens Bloomberg Chinese interesse. Comau maakt automatische productiesystemen en industriƫle robots.

Door de verkoop van niet-kernactiviteiten kan Fiat zich opnieuw focussen op het bouwen en verkopen van wagens. De autosector staat onder druk door het handelsconflict tussen de VS en China, slabakkende verkopen in China en nieuwe uitstootnormen in Europa.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud