Daimler rijdt voorop in Europa

De Europese beurzen staan hoger in de middaghandel. Bemoedigend nieuws over de Aziatische beurzen wiste de openingsverliezen uit.

Zo steeg in China de uitvoer de voorbije maand 48,5 procent tegenover een jaar eerder. Ook elders in Azië zetten de economieën een stevige prestatie neer. In de eerste drie maanden van 2010 groeide het Japanse bbp met 1,2 procent. Economen rekenden slechts op 1,0 procent. De banencijfers in Zuid-Korea en Australië overtroffen de verwachtingen.

Om 12.30 uur wint de Stoxx600 0,7 procent. Vooral de autobouwers en grondstoffenaandelen zijn in goeden doen, met een klim van respectievelijk 3 en 1,4 procent. Volgens Daimler zullen de verkopen van luxemerk Mercedez-Benz onder impuls van de vraag uit China dubbel zo snel toenemen als de gehele automarkt in 2010. De Duitse autobouwer veert 3,4 procent op tot 43,38 euro.

Ook verschillende bouwgroepen vallen in de smaak. Lafarge wint 4 procent tot 48,60 euro, Saint-Gobain stijgt 4,3 procent tot 31,56 euro. Beide bedrijven kwamen in de gunst van de Amerikaanse bank Citigroup. Gisteren veerde Lafarge, waarin Albert Frère via zijn spilholding GBL participeert, ook al 3,6 procent op.

De deelindex met de olie- en gasbedrijven blijft als enige wat achter. Dat is grotendeels te wijten aan BP. De Britse oliereus verliest 3,2 procent tot 379 pence, de vierde verliesdag op rij. Sinds de ontploffing op boorplatform Deepwater Horizon op 20 april zag BP al 43 procent aan beurswaarde verdampen.

In de sessie op Wall Street woensdag tuimelde het aandeel 16 procent. In een reactie zei BP dat het bedrijf het raden heeft naar de reden van de stevige koersval. Steeds meer beleggers vrezen dat BP onder politieke druk het dividend, dat zelfs in crisistijden bijna onaantastbaar is, schrapt.

 

KD

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud