Advertentie
Advertentie

Dalende productiviteit tackelt Wall Street

Een concurrent voor Monsanto? ©Bloomberg

De Amerikaanse werknemer was in de eerste drie maanden van dit jaar minder productief dan verwacht. Dat jaagt de bedrijven op kosten en de belegger de stuipen op het lijf.

Nog voor de openingsbel op Wall Street kregen de Amerikaanse bedrijven een tegenvallend rapport voor de kiezen. Hun productiviteit daalde in het eerste kwartaal met 3,1 procent, iets meer dan de verwachte 3 procent. De productiviteit wordt berekend door de output te delen door het aantal gewerkte uren.

Dat de Amerikaanse werknemer minder productief was, heeft zijn impact. Bedrijven moeten meer  kosten maken. Dat uitte zich in een stijging van de loonkosten met6,7 procent. Ook dat is meer dan de geschatte 6 procent.

Als bedrijven meer kosten moeten maken - onder meer via de hogere loonkosten - kan dat de inflatie aanwakkeren. Laat dat nu net een van de parameters zijn die de Federal Reserve in de gaten houdt bij de overweging wanneer de rente weer op te trekken. De Fed kreeg gisterenmiddag de vraag van het IMF om een verhoging van de rente uit te stellen tot begin 2016.

De markten zijn dan ook argwanend en gingen collectief lager. De Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq verloren alle drie bijna een procent. Het negatieve segment op de beursvloer werd versterkt door de Griekse kwestie. Griekenland besliste de afbetaling van zijn leningen bij het IMF uit te stellen tot 30juni.

Een afgetekend verlies was er voor de zaden- en agrochemiereus Monsanto (-1,9%). Het persagentschap Reuters had bericht dat ook BASF een bod voorbereidt op het Zwitserse zaaigoedbedrijf Syngenta. Monsanto legde begin mei al een bod van 45 miljard dollar op tafel, maar kreeg toen nul op het rekest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud