De 'American Dream' van Euronav

De Europese beurzen zetten het tweede halfjaar positief in. Brussel deed mee met 0,8 procent winst. Bij Euronav anticipeerden beleggers op de 'the American Dream'.

De Bel20 won 0,8 procent tot 3.151 punten.

Ackermans & van Haaren (AvH) schreef 1,3 procent bij op 93,25 euro. Zijn durfkapitaalpoot Sofinim heeft zijn 27%-belang in NMC verkocht. Het ontvangt daarvoor 38 miljoen euro in cash, goed voor een meerwaarde van 5,5 miljoen euro en een mooi rendement (IRR) van 14,8 procent over 12 jaar.

NMC is een producent van synthetische schuimen voor decoratie, isolatie en verpakkingen. De Noël-familie is hoofdaandeelhouder van het bedrijf met hoofdkwartier in Eynatten (nabij Aken) en fabrieken die verspreid over Europa werk bieden aan 1.200 mensen. Het bedrijf boekte vorig jaar een bedrijfskasstroom van 27 miljoen euro op een omzet van 198 miljoen euro.

Analisten zijn niet verrast door de verkoop. AvH heeft immers al aangegeven dat het zich wil focussen op een kleiner aantal participaties. Eerder dit jaar verkocht het zijn belang in de boekenketen Club en kreeg het bij Euro Media Group met private-equitygroep PAI Partners een nieuwe mede-aandeelhouder.

'Met de verkoop van NMC speelt Sofinim verder in op het sterke momentum in de private-equitysector. De deal past in de reshuffle van zijn portefeuille', stelt Bank Degroof-analist Hans D'Haese.

Op de brede markt prijkte Melexis bovenaan met een winst van 8,4 procent tot 35,09 euro. De chip- en sensorenleverancier van de auto-industrie is één van de favoriete aandelen van analisten voor de tweede jaarhelft. Dat bleek afgelopen weekend uit een rondvraag van De Tijd. In de eerste jaarhelft vergaarde het aandeel 40 procent winst.

'Er is geen specifiek nieuws. Het voorbije anderhalf jaar kende het aandeel af en toe uitschieters. De aandacht in De Tijd is mogelijk in het oog gesprongen van beleggers. Bij een weinig liquide aandeel als Melexis kan dat snel tot dergelijke sprongen leiden', stelt Petercam-analist Marcel Achterberg.

Petercam is overigens één van de beurshuizen die Melexis afgelopen weekend naar voren schoof in de analistenrondvraag. 'Melexis is zeer goed gepositioneerd voor de lange termijn door het steeds stijgende belang van halfgeleiders in de autosector', luidde het. Achterberg: 'Melexis blijft een mooie investment case, maar er moeten de volgende kwartalen wel goede resultaten komen om dit koersverloop te kunnen volhouden'. De chipspecialist verwacht dit jaar 10 à 15 procent omzetgroei en een netto bedrijfswinstmarge boven 23 procent.

Kinepolis (28,10 euro, +1,3%) is de op twee na populairste top pick van de analisten, na Ageas (-0,1%) en Barco (+0,5%). Het cinema-aandeel werd vandaag in vijf gesplitst.

Ook Euronav (9 euro, +0,7%) was in goeden doen. Petercam raadt beleggers aan van de recente koerszwakte gebruik te maken om het aandeel op te pikken. De olietankerrederij wacht immers een 'American dream' nu de VS stilaan hun oliemarkt liberaliseren en beetje bij beetje toestaan dat er olie wordt geëxporteerd.

Dat zal de vraag naar transport op termijn een flinke boost geven, iets waar Euronav ten volle zal van profiteren. Sinds de overname van 15 VLCC's (very large crude carriers of superolietankers van 220.000 tot 320.000 ton) is het bedrijf dé referentie in zijn sector.

Euronav trekt binnen twee weken, op 17 juli, trouwens het resultatenseizoen op gang in ons land. Enkel het Franse Genticel is nog sneller, het biotechbedrijf dat zowel in Parijs als Brussel noteert, komt daags voordien al aan de beurt.

Galapagos start met de eerste testfase van een middel tegen longziektes. Het ontvangt daarvoor 6,6 miljoen euro van Janssen Pharma, die in 2007 de wereldwijde rechten verwierf op een aantal onderzoeksprogramma's van het Mechelse biotechbedrijf. Beleggers reageerden enthousiast en duwden het aandeel 3,7 procent hoger tot 14,70 euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud