De zes plaaggeesten van Thrombogenics

De Bel20 sloot zo goed als onveranderd. IBA zet zijn opmars verder: een kleine 10 procent winst al op amper twee dagen tijd.

De Bel20 sloot 0,1 procent lager af op 2.684,09 punten. Thrombogenics ging voor de zesde keer in zeven beursdagen lager. Een mededeling van de beurswaakhond FSMA leert dat de Leuvense biotechnologiegroep intussen zes plaaggeesten telt. Met Millennium Capital Partners zit een zesde hefboomfonds short in Thombrogenics, samen hebben ze 8,43 procent van de aandelen in handen. Daarmee is Thrombo één van de meest geshorte aandelen van Europa. Zo ver we kunnen nagaan is bij de buurlanden alleen de Duitse chipspecialist Aixtron met 11,5 procent meer in handen van baissespeculanten.

De shorters zetten sinds januari in op een koersval. Dat is niet toevallig het ogenblik dat Thrombogenics zijn 'vloeibaar goud' - oogmiddel Jetrea - op de Amerikaanse markt lanceerde. Voorlopig kunnen de Leuvenaars in afwachting van de halfjaarcijfers daar nog een 'harde' cijfers tegenover zetten. Het eerste kwartaal was immers een opstartperiode met een relatief geringe omzet, normaal gezien moet de omzet later dit jaar vaart winnen.

Goed nieuws was er voor Kinepolis. De cinemagroep mag op de Heizel blijven. Tentoonstellingspark van Brussel (TPB), de uitbater van Brussels Expo en eigenaar van de gronden, wou Kinepolis  er wegjagen. TPB kloeg dat Kinepolis met zijn businessevents – denk aan seminaries, productlanceringen, congressen - ongeoorloofde concurrentie voert voor zijn eigen activiteiten. Maar de rechter oordeelt dat die klacht ongegrond is. 

Het aandeel, dat er de voorbije weken dankzij de heropstart van het inkoopprogramma een serieuze hausse heeft opzitten, zakte evenwel 0,8 procent tot 102,36 euro

‘Niets staat Kinepolis nu nog in de weg om opnieuw B2B-activiteiten - evenementen voor bedrijven dus - op te zetten op de Heizel’, aldus Margo Joris van KBC Securities. Kinepolis had die activiteiten in Brussel midden 2011 tijdelijk stopgezet na de klacht van TPB. Dat kostte het bedrijf zo’n half miljoen euro inkomsten. ‘Al hebben we dat niet gemerkt in de laatste jaarrekeningen van Kinepolis’, zegt Tom Simonts, marktenspecialist van Bolero.

Kinepolis haalde in 2012 15 procent van zijn omzet uit B2B, blijkt uit het jaarrapport. Dat was dus goed voor zo’n 38 miljoen euro en dat cijfer is in stijgende lijn, namelijk plus 4 procent in 2012. Dat omvat onder andere de organisatie van bedrijfsevenementen maar ook de verkoop van cinemavouchers aan bedrijven en de inkomsten uit bedrijfsreclame op de schermen.

PinguinLutosa won 0,3 procent tot 13,42 euro. Het bedrijf kan opnieuw op zoek naar een andere naam nu Europa de verkoop van Lutosa aan McCain heeft goedgekeurd. Binnenkort mag u opnieuw gewoon Pinguin zeggen. Voor de beursticker (PIN) verandert er niets want die heeft nooit rekening gehouden met de schatjes van patatjes.

Het bedrijf, dat na de Lutosa-deal nog actief is in diepvriesgroenten en groenten in blik - is met de verkoopopbrengst, in één klap schuldenvrij en kan zich meteen toeleggen op de aankoop van vier fabrieksgebouwen waarover eerder dit jaar al een voorakkoord met UFM werd gesloten. ‘Dat zal leiden tot operationele en kostensynergieën en dus ook tot een verbetering van de winstmarge’, besluit Hans D’Haese van Bank Degroof.

Analisten toonden zich ook tevreden over de jaarresultaten die het bedrijf rapporteerde: 11,6 miljoen euro nettowinst op een omzet van 876 miljoen euro. ‘Maar het bedrijf geeft geen duidelijke vooruitzichten voor het lopende boekjaar‘, aldus een analist. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk wat de impact van het weer zal zijn. Pascale Weber van KBC Securities behoudt intussen haar koopadvies en koersdoel van 16 euro. ‘Zelfs na de recente koersstijging zien we dus nog 20 procent opwaarts potentieel.’

IBA (+3,4% tot 6,02 euro) klom verder na het positieve nieuws van woensdagochtend dat de claim die SK Capital het Waalse farmabedrijf ten laste legt gedaald is van 24 miljoen tot 4,4 miljoen euro. Een duidelijke opluchting voor investeerders, aangezien er bij IBA de jongste jaren vaker een negatieve verrassing op te tekenen viel dan een positieve.

CEO Eric Van Zele verzilverde eerder deze week opties in Barco en streek daarmee 706.140 euro op. De uitoefening van 15.000 warrants kostte hem 294.300 euro. Daarna volgde de verkoop van 15.000 aandelen Barco tegen 1 miljoen euro.

Een mooie winst. Het parcours dat de CEO bij het technologiebedrijf heeft afgelegd is dan ook sterk. Onder zijn beleid vervijfvoudigde de beurswaarde van het bedrijf tot 837 miljoen euro. Barco stijgt verder, met 0,1 procent tot 66,03 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud