Deceuninck kent beste dag in tien maanden

Deceuninck werd beloond voor zijn Turkse overname en kapitaalverhoging. En TiGenix kreeg het vertrouwen nu de ontwikkeling van het nieuwe middel Cx601 op schema zit.

In navolging van de goede start van Wall Street wonnen de Europese beurzen 0,7 procent. Brussel bleef wat achter met een halve procent winst door de druk van zwaargewicht GDF Suez (18,82 euro, -0,8%).

UBS-analist Alberto Gandolfi ververste zijn model met een mogelijk permanente sluiting van de Belgische kerncentrales. Dat scenario zou zijn verwachte winst per aandeel in 2017 met 7 procent terugdringen tot 1,25 euro, wat 15 à 20 procent onder de consensus ligt. 'De markt is te optimistisch over de winst en de dividendgroei', stelt Gandolfi. Hij verlaagde zijn advies van ‘kopen’ naar ‘houden’ en het koersdoel van 21 naar 19,5 euro.

Op de brede markt kent Deceuninck een topdag: +9,6 procent tot 2,06 euro. Maandag was het aandeel geschorst in afwachting van de details van de financiering van de Turkse overname voor 20 miljoen euro. Die werden dinsdagochtend bekendgemaakt.

De fabrikant van raam- en deurprofielen heeft 50 miljoen euro opgehaald via een private plaatsing van nieuwe aandelen. Het geld moet dienen om 'de groeistrategie' te financieren, zo luidt het. Met een deel van de 50 miljoen koopt Deceuninck dus het Turkse Pimas Plastik. De rest dient voor de financiering van 'verdere strategische projecten en investeringen in een industrie die zich in een consolidatiefase bevindt'.

KBC Securities-analist Wim Hoste had verwacht dat de Turkse deal met schulden zou worden betaal, in plaats van met de aangekondigde kapitaalverhoging. Hoste ziet geen reden om enthousiast te worden, hij herinnert beleggers aan de 20%-daling van de bedrijfskasstroom in de eerste jaarhelft door de impact van de wisselkoersen en de weinig bloeiende bouwmarkten in Europa. Hij blijft bij zijn 'houden' en koersdoel van 2,20 euro.

Ook Filip De Pauw van ING (houden, 2,15 euro) waarschuwt voor overdreven optimisme. Op korte termijn zijn er weinig 'triggers' voor het aandeel: de volumegroei was met 1 procent erg bescheiden in het tweede kwartaal; we verwachten dat de winstmarge verder daalt; op korte termijn daalt de kasstroom door nieuwe investeringen; bovendien liggen de koers/winstratio's al hoog, luidt het.

De plaatsing gebeurde bij Gramo dat voor 41,25 miljoen aandelen kocht en Sofina dat de resterende 8,75 miljoen voor zijn rekening nam. Gramo en verbonden vennootschappen controleren voortaan 21,02 procent van Deceuninck. Sofina wint in Brussel 0,4 procent tot 85,87 euro. Gramo wordt gecontroleerd door Francis Van Eeckhout, een ondernemer 'actief in bouwmaterialen'.

Biotechbedrijf TiGenix (0,58 euro, +7%) meldt in zijn halfjaarrapport dat het met de 19,2 miljoen euro cash kan uitzingen tot minstens eind september 2015. Op dat moment zou het bedrijf zijn nieuwe product klaar moeten hebben voor de Europese markt: Cx601, een middel voor de behandeling van complexe peri-anale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. De goedkeuring van de Europese geneesmiddelenwaakhond wordt in de eerste helft van 2016 verwacht. In de VS wordt de ontwikkeling van het middel opgestart.

Cx601 wordt make or break voor TiGenix. Het bedrijf zal volgens KBC Securities-analist Jan De Kerpel de afronding van de testen voor het middel in september volgend jaar gebruiken om vers geld op te halen om de verdere ontwikkeling van het product en verder onder meer het intraveneus toegediend stamcelproduct Cx611 te financieren.

De groep Ter Beke (58,75 euro, +2,2%), die vleeswaren en bereide gerechten maakt, slaagde erin om tijdens de eerste zes maanden zijn winst met 23 procent en zijn nettokasstroom met 5 procent te verbeteren.

De omzet daalde wel met 1,6 procent tot 199,3 miljoen euro en dat is volledig te wijten aan de vleeswarendivisie die 4,7 procent inkomsten verloor, vooral door het stoppen van de productie van gedroogde en gezouten vleeswaren; De omzet van de bereide gerechten ging 6,3 procent hoger. De consument heeft het paardenvleesschandaal - waar de groep overigens niks mee te maken had - duidelijk verteerd.

Voor het hele jaar mikt Ter Beke op een hogere winst dan in 20&3, ook inclusief de opstartkosten voor de fabriek in het Poolse Opole. KBC Securities reageert met een adviesverhoging van 'afbouwen' tot 'houden', het koersdoel gaat van 54 naar 58 euro.

Nog meer cijfers. Vastgoedbevak Leasinvest Real Estate (84,80 euro, +2,2%) meldde met trots een stijging van de nettowinst per aandeel van 2,63 naar 2,73 euro, courant stijgt de winst zelfs nog meer van 2,08 naar 2,52 euro. Dat is mede te danken aan een toename van de huurinkomsten met 21 procent tot 25,2 miljoen euro. KBC Securities verhoogde zijn koersdoel van 80 tot 86 euro, Bank Degroof van 74 naar 80 euro. 

In de aanloop naar de halfjaarcijfers van Agfa-Gevaert (2,15 euro, +4,2%) woensdag voorbeurs, verhoogt Petercam zijn advies van 'afbouwen' naar 'houden' - het koersdoel blijft 2 euro. Analist Stefaan Genoe verwacht een beter tweede kwartaal na het lastige eerste kwartaal. De lagere prijzen voor de grondstoffen zilver en aluminium zullen de brutomarge ten goede komen. Van de omzet moet echter niet te veel worden verwacht.

Healthcare heeft volgens Genoe terrein goedgemaakt na een heel zwak eerste kwartaal, maar de bedrijfswinst ziet hij onder het niveau van vorig jaar uitkomen. Graphics zou van kostenbesparingen hebben geprofiteerd.

Sectorgenoot Home Invest Belgium laat in een uitgebreid persbericht weten dat het overweegt zijn statuut te wijzigen van ‘openbare vastgoedbevak’ in een ‘openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap’ (openbare GVV). Door zich als REIT (Real Estate Investment Trust) te positioneren wil Home Invest Belgium de visibiliteit ten aanzien van internationale beleggers verbeteren.

Een BAV moet zich op 25 september (of 20 oktober mocht het quorum niet gehaald worden) uitspreken over de statutenwijziging. Bij goedkeuring met een meerderheid van 80 procent kunnen aandeelhouders die dat wensen, vervolgens (ten dele) uitstappen, zij het onder strikte voorwaarden. Het aandeel ging 1,5 procent lager tot 84 euro euro.

Lotus Bakeries (958,95 euro, +2%) publiceerde maandagavond sterke halfjaarcijfers. KBC Securities (740 naar 820 euro) en Bank Degroof (van 820 tot 930 euro) trokken hun koersdoel op, terwijl Petercam bij zijn 825 euro bleef. Bij dat laatste beurshuis ziet analist Kris Kippers omwille van de (dure) waardering van het aandeel geen reden om optimisticher te worden over de koekjesbakker - al steekt hij zijn lof over de strategie, het management en de balans niet weg.

Kippers merkt voorts op dat gezien de schaal waarmee Lotus nu groeit, het bedrijf gemakkelijker nationale tv-campagnes kan doen - wat de groei ten goede zal komen.

Fluxys Belgium slikte dan weer een koersdoelverlaging bij KBC Securities, van 30 tot 28 euro - het advies blijft houden. Analist Dieter Furniere verwacht dat het bedrijf in de tweede jaarhelft minder nettowinst zal boeken, wat zich zal vertalen in een lager dividend. Het aandeel won niettemin 2,5 procent tot 27,70 euro.

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud