Advertentie

Delhaize krijgt forse klap

Brussel beleefde een moeilijke dag, maar kon uiteindelijk de verliezen beperken. Vooral Delhaize kreeg een forse klap. Beleggers konden de wissel aan de top duidelijk maar weinig smaken.

Onderzoeksbureau Markit bevestigde woensdagochtend zijn goede PMI-cijfers voor de eurozone, een belangrijke indicator voor het ondernemersvertrouwen. De markten namen dat hoopvolle signaal voor het oude continent maandag al in overweging, dus wogen de berichten van over de grote plas zwaarder door.

Dinsdag bleek het ondernemersvertrouwen in de VS flink toegenomen, wat er op wijst dat de economie tijdens de zomer verder aantrok. Dat doet beleggers vrezen dat de Federale Reserve (Fed) nog deze maand zal beginnen met de afbouw van het inkoopprogramma voor schuldpapier. Woensdagavond verschijnt trouwens het 'Beige Book', de economische vooruitzichten waarop de Fed-gouverneurs hun beslissing zullen baseren.

Ook het conflict in Syrië woog op de markten. De Amerikaanse senaat werkte een voorstel uit waarmee president Barack Obama toelating krijgt voor een militaire aanval van 60 dagen op Syrië, evenwel zonder grondtroepen in te zetten. Daarmee kwam de Amerikaanse inmenging in de burgeroorlog weer een stap dichter bij.

De Bel20 verloor uiteindelijk 0,3 procent tot 2.699 punten. Rond de middag stond de index nog 1,2 procent in het rood. Vooral Delhaize kreeg een stevige oplawaai. De retailer verloor 7,5 procent tot 46 euro. Daarmee spraken beleggers zich in klare taal uit over de wissel aan de top bij de retailer.

Woensdagochtend maakte de detailhandelaar wereldkundig dat de Nederlander Frans Muller op 8 november CEO Pierre-Olivier Beckers opvolgt. Muller komt over van de groothandelsketen Metro Cash & Carry. Die achtergrond riep vragen op. 'Groothandel is een heel andere bezigheid dan detailhandel', reageerde KBC Securities-analiste Pascale Weber. 'Bij groothandel speel je op volumes en prijs, terwijl Delhaize ook rekening moet houden met de shop-ervaring en nog veel andere factoren.'

Meer dan op de figuur van Muller reageerden de markten op het vertrek van Roland Smith. De Amerikaan stond nog maar een jaar aan het hoofd van de Amerikaanse tak van Delhaize, maar oogstte al veel lof voor het parcours dat hij tot dusver reed. Veel beleggers tipten trouwens op Smith om Beckers op te volgen. Ook het scenario van een afsplitsing van de activiteiten in de VS lijkt met het vertrek van Smith van de baan.

KBC Securities verhoogde zijn koersdoel voor Van De Velde van 33 euro naar 34 euro, het advies bleef op 'houden'. 'We behouden ons advies omdat we niet overtuigd zijn dat de investering in de retailsector waardevol is op lange termijn', schreef analiste Pascal Weber. 'Retail vraagt veel aandacht van het management en dat kan de aandacht afleiden van de andere activiteiten. We verhogen ons koersdoel toch door de verbeterde vooruitzichten voor het bovenste lijntje van de resultatenrekening', aldus Weber. De lingerieproducent verloor 1,4 procent tot 35 euro.

De Nederlandse Rabobank verlaagde zijn koersdoel voor Tessenderlo van 25 naar 20 euro. 'Hoewel het bedrijf veel vooruitgang geboekt heeft bij zijn transformatie, hebben we toch een aantal bedenkingen', stelden de analisten Micha Tiekink en Michel Aupers. Rabobank verwees onder meer naar de moeilijke situatie op verschillende markten van Tessenderlo, de schulden van het bedrijf en de herstructureringskosten. 'Hierdoor zien we op korte termijn weinig opwaarts potentieel voor het aandeel', klonk het. Tessenderlo verloor 0,4 procent tot 18 euro.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud