Delhaize maakt borst nat voor netelige vragen

Euronext Brussel kende gisteren een zo mogelijk nóg rustiger handel dan op afgelopen hemelvaartsdag. Het verklaaart waarom Delhaize amper reageerde op een kritisch raport van Morgan Stanley.

Van ‘flash smashes’ of andere spectaculaire koersbewegingen was er vrijdag geen sprake op Euronext Brussel. Net zoals donderdag, Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartsdag, namen veel beleggers een dag vrijaf.

Donderdag werden 7,6 miljoen aandelen van Bel20'ers verhandeld . Vorige week was dat dubbel zoveel. Gisteren stond de teller op ongeveer 9,6  miljoen verhandelde aandelen uit de Bel20-beursindex. De Brusselse graadmeter perste er in die lome zomerhandel uiteindelijk nog een winst uit van 0,5 procent op 2.823,79 punten.
Winnaar van de dag was de biotechnologiegroep Thrombogenics, die 1,8 procent hoger eindigde op 31,81euro.  De toezichthouder voor de Canadese geneesmiddelensector heeft groen licht gegeven voor het gebruik van Jetrea, Thrombogenics’ medicijn voor de behandeling van centrale blindheid. Met het Canadese fiat heeft Thrombogenics de eerste goedkeuring op zak om Jetrea buiten de VS en Europa op de markt te bregen. Als we op het persbericht mogen afgaan, zit er gelijkaardig nieuws in de pijplijn. 'We verwachten weldra verdere goedkeuringen voor Jetrea aan te kondigen', zei CEO Patrik De Haes.

De supermarktketen Delhaize steeg met 1 procent tot 51,58 euro. Donderdag was Delhaize nog 2,2 procent lager gegaan nadat zijn Amerikaanse rivaal Wal-Mart een winstwaarschuwing had gegeven.

Ook  vrijdag stond de groep volop in de kijker.  Analiste Pascale Weber van KBC Securities trok haar koersdoel voor Delhaize op van 55 tot 60 euro. Het advies blijft kopen. Het is Webers antwoord op de beter dan verwachte halfjaarresultaten . 'Twee jaar geleden begon Delhaize zijn transformatie. De herpositionering van de Amerikaanse dochter Food Lion, een strakkere focus op de generatie van vrije kasstromen en de verkopen van verliesmakende activiteiten begint vruchten af te werpen', zegt Weber.

Kort na de publicatie van hun resultaten gaan bedrijven zoals Delhaize vaak op roadshow om in contact te komen met grote investeeerders. Net voor zo’n nieuwe tournee van Delhaize, publiceerde de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley een lijstje met vragen die beleggers aan het management kunnen stellen.

Even een ‘best of’ van dat rapport meegeven. Analist Edouard Aubin heeft bedenkingen bij de manier waarop Delhaize zijn Amerikaanse dochter Food Lion in de markt zet.  Klanten van Food Lion stappen die winkel momenteel binnen voor kleinere ‘extra’ aankopen. Daardoor valt Food Lion tussen twee stoelen:  de grote supermarkten buiten de stadscentra en de kleinere buurtwinkels. Hoe wil Delhaize Food Lion herpositioneren? Een andere prangende vraag: hoe zal Delhaize reageren op de investeringen in de toekomst van concurrenten zoals Colruyt (+0,4 procent op 43,19 euro) of het Nederlandse Ahold.

En de managers van Delhaize zullen de komende weken ook meermaals de vraag voorgeschoteld krijgen of het voor de groep überhaupt nog steek houdt om actief te blijven in de Verenigde Staten.

De materiaaltechnologiegroep Umicore ging intussen 0,9 procent hoger tot  36,51. Bijna op het stiekeme af is het aandeel met zo'n 13 procent gestegen sinds Umicore een tweetal weken geleden zijn prognoses voor 2013 herhaalde.

Op de brede markt zetten de kleintjes hun opmars verder.  Global Graphics won bijvoorbeeld 6 procent op 1,24 euro. Het biotechnologiebedrijf Tigenix wipte 3,9 procent hoger tot 0,27 euro

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud