Derde record op rij voor Dow Jones

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal nog sterker gegroeid dan eerst gedacht. Vreugde alom, ook op de beurzen. De Dow Jones sloot voor de derde dag op rij met een record.

Het gaat – of in elk geval ging – nog beter met de Amerikaanse economie dan eerst gedacht. Na grondig nazicht werden de cijfers voor het derde kwartaal opgekrikt van een al meer dan behoorlijke 3,6 procent naar een groei van 4,1 procent. Daar kunnen we in Europa alleen van dromen.

Dat gaf de beurzen in Wall Street uiteraard een stevige ‘boost’. Nu lijkt dat evident, tot voor kort was dat niet zo: sterke economische cijfers wakkerden de vrees aan dat de Fed de geldkraan zou dichtdraaien met als gevolg lagere koersen. Die paranoia ligt nu achter de rug. De Dow Jones won 0,3 procent tot 16.221 punten, de Nasdaq zelfs 1,2 procent tot 4.105 punten.

Eerder deze week kon Airbus pronken met een miljardenorder van het Maleisische AirAsia voor 25 A330’s, dit keer was Boeing (136,67 dollar, +1,1%) aan de beurt met een bestelling van 7 miljard dollar door Cathay Pacific. De Hongkongse luchtvaartmaatschappij koopt 21 tweemotorige B777’s.

De Canadese smartphonefabrikant BlackBerry (7,24 dollar, +15,8%) die vorige maand de plannen opborg om zichzelf te verkopen, boekte een gigantisch kwartaalverlies . Met 4,4 miljard dollar ligt dat hoger dan de marktwaarde van het bedrijf, zo'n 3,3 miljard. Na de publicatie van die cijfers is duidelijk waarom BlackBerry zichzelf niet aan de straatstenen wist te slijten.

Toch schoot het aandeel fors hoger. Daar zijn twee mogelijke verklaringen voor. De markt lijkt te geloven dat met de keuze van John Chen, die vorige maand aantrad als CEO, de juiste keuze werd gemaakt en een wederopstanding toch mogelijk is. En secundo heeft Blackberry een vijfjarige overeenkomst met Foxconn gesloten om zijn toestellen te bouwen in Indonesie en Mexico. Dat zou heel wat kosten besparen. Het moet die telefoons dan wel verkocht krijgen.

Softwarebouwer Red Hat (56,10 dollar, +19,2%) profiteerde van een verhoging van zijn winst- en omzetprognose. Responsys (27,39 dollar, +40,3%) deed nog een stuk beter. Het marketingbedrijf wordt overgenomen door softwarereus Oracle. CarMax (48,08 dollar, -9,4%) nam dan weer een stevige duik nadat de grootste verkoper van tweedehandswagens in de VS tegenvallende cijfers publiceerde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud