Advertentie
Advertentie

Deutsche Bank overweegt retailbank af te stoten

Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt ©REUTERS

De grootste Duitse bank overweegt de retailbank af te splitsen, meteen de ingrijpendste herstructurering sinds de oprichting in 1870.

De bestuurders van Deutsche Bank hielden vrijdag van 7.30 uur tot 22 uur een marathonzitting over de strategie. De Duitse grootbank zelf hield zich op de vlakte, maar volgens de krant Handelsblatt is het duidelijk dat er een ingrijpende reorganisatie zal komen. 

Deutsche Bank kampt namelijk al jaren met structurele zwaktes, in de vorm van een te hoge kostenstructuur en een kapitaalbuffer die tegenover een gigantische balans flinterdun oogt. Van de vijf scenario's die voorzitter Paul Achleitner voorstelde, zouden de meeste bestuurders gewonnen zijn voor het meest radicale 'Model Five'. 

De facto zou volgens dat plan Deutsche Bank ophouden een 'universele bank' - waarbij een zakenbank én een consumentenbank onder één dak huizen - te zijn. Concreet zou het management een plan voorleggen om 51 procent van de consumentenbank, die ook Postbank omvat, apart naar de beurs te brengen. Tegelijk zou de retailtak, die ook in België een belangrijke speler is, moeten besparen. Een bestuurder spreekt tegenover Handelsblatt over 'duizenden werknemers en honderden kantoren' die op de schop zouden moeten.

Wortels

Met de afsplitsing zou Deutsche Bank erkennen dat de poging om door te breken op de spaarmarkt, die in Duitsland sterk gedomineerd wordt door lokale spaarbanken, mislukt is. Het afgeslankte Deutsche Bank zou focussen op bankieren voor ondernemers en vermogensbeheer, de meer risicovolle investment bank zou op een lager pitje komen te staan.

Deutsche zou zo terugkeren naar haar wortels: de bank ontstond in 1870 bijna gelijktijdig met de Duitse natie, met de bedoeling het monopolie van Londense bank voor de financiering van de Duitse industrie te doorbreken. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud