Dolle computer animeert Wall Street

Wall Street beleefde een vreemde dag. Een behoedzame Fed en goede cijfers over de arbeidsmarkt zorgden voor weinig animo. Een op hol geslagen handelscomputer deed dat wel.

Dat de Fed er steeds nadrukkelijker op hint dat het in september een nieuw rondje stimulus in de economie wil pompen, was niet echt verrassend. Sterke cijfers over de jobcreatie van loonstrookjesverwerker ADP verrasten wel in positieve zin, maar die cijfers zijn niet altijd even betrouwbaar als voorspeller van het officiële banenrapport van vrijdag. Dus ook daar sprongen beleggers voorzichtig mee om.

De Dow Jones ging uiteindelijk 0,3 procent lager tot 12.976,13 punten. De S&P500 verloor 0,3 procent tot 1.375,33 punten. Schermenbeurs Nasdaq liet 0,7 procent liggen op 2.920,21 punten.

Maar dat speelde zich allemaal af in de schaduw van een bijzonder verward openingsuur. Tijdens de eerste 3 kwartier handel maakten zo’n 150 aandelen vreemde bokkesprongen, die beursuitbater NYSE tot ingrijpen dwongen. 'Aandelen schieten alle richtingen uit', getuigde een handelaar. 'Er worden miljoenen aandelen verhandeld aan 100 stuks per keer, dus er is ergens iets verkeerd gelopen.'

Al snel werd duidelijk dat het probleem zich situeerde bij marktmaker Knight Capital. Daar bleek een computer op hol te zijn geslagen, door orders die normaalgezien over een hele dag gespreid moesten worden, uit te voeren tijdens de eerste 15 minuten handel.

Knight Capital gaf na wat aarzelen toe dat er ‘een technologisch probleem’ was. De marktmaker zag zich verplicht om zijn klanten te adviseren om hun orders elders te laten uitvoeren. Een serieuze blamage voor het bedrijf, dat zijn aandeel 32,8 procent zag instorten tot 6,94 dollar, het laagste peil sinds 2005.

Het incident zet opnieuw de problematiek van de automatisering van de beurshandel bovenaan de agenda op Wall Street. In mei 2010 was er al de flash crash, die deels werd veroorzaakt door zogenaamde ‘high frequency traders’. In mei dit jaar was er het probleem bij de beursgang van Facebook, waarbij koop-en verkooporders niet bevestigd werden. Niet dat er enkel technologische problemen zijn voor Facebook, overigens. Het aandeel tikte een diepterecord aan van 20,88 dollar (-3,8%), onder druk van de zwakke kwartaalcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud