Dow Jones heeft nieuw record beet

De beleggers sloegen niet in paniek na de zwaar tegenvallende Amerikaanse groei. De Federal Reserve - die zoals verwacht de stimulus met 10 miljard afbouwde - klinkt immers positiever over de economie. Dat optimisme duwde de Dow Jones naar een nieuw record, na een winst van 0,3 procent tot 16.580,84 punten.

In Europa staat Alstom Power volop in de belangstelling. General Electric bracht al een bindend bod uit op de energieactiviteiten van de Franse groep, maar ook concurrent Siemens denkt eraan delen van zijn concurrent in te lijven. Tegelijkertijd werken de Duitsers aan een overnameoperatie voor de gasturbines en compressoren van Rolls-Royce. Maar ook aan de andere kant van de grote plas zitten de energiespelers niet stil.

Zo kondigde Exelon (35,03 dollar, -3,2%), de grootste producent van kernenergie in de Verenigde Staten, aan dat het zijn concurrent Pepco Holdings (26,76 dollar, +17,4%) wil overnemen voor 6,8 miljard dollar in contanten of 27,25 dollar per aandeel, een premie van 20 procent op de slotkoers van dinsdag. Daarmee breidt Exelon zijn klantenbestand uit tot tien miljoen. Pepco gaat uiteraard fors hoger.

In Amerika zijn de energieprijzen - in tegenstelling tot bij ons - al enige tijd bezig aan een dalende beweging dankzij de goedkope winning van schaliegas en allerlei energiebesparingsmaatregelen. Dat leidde de voorbije jaren reeds tot meerdere fusies en overnames. Zo kocht Duke Energy (74,49 dollar, -0,05%) eerder voor 13,7 miljard dollar Progress Energy en nam AES (14,45 dollar, +0,9%) voor 3,5 miljard DPL over.

Energizer Holdings (111,69 dollar, +14,3%) ging ook door het dak. De groep zal zijn operaties opdelen in twee beursgenoteerde bedrijven, één voor huishoudproducten, één voor schoonheidsproducten. Dat eerste (omzet van 1,9 miljard dollar ) omvat onder meer de bekende Energizer-batterijen en draagbaar verlichtingsmateriaal, de tweede (2,6 miljard dollar) zal merken in portefeuille hebben als Wilkinson Sword (scheermesjes).

Eén van de grootste verliezers in New York is Twitter (38,97 dollar, -8,6%)dat gisterenavond na beurs moest opbiechten dat het aantal gebruikers van zijn sociale netwerksite trager toeneemt dan verhoopt. Nochtans waren die einde maart gestegen tot 255 miljoen, een kwart meer dan een jaar geleden, en het verlies beperkte zich tot 27 miljoen dollar, wat eveneens beter is dan de marktconsensus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud