Dow op nieuw record na Fed-besluit

Wall Street vond het helemaal niet erg dat de Fed de geldkraan een beetje dichtdraait, integendeel. Zowel de Dow Jones als de Nasdaq gingen stevig hoger na de bekendmaking. De Dow Jones eindigde zelfs op een nieuw record.

De Dow Jones won 1,8 procent tot 16.168 punten en verbrak daarmee het record van 19 november met iets meer dan een puntje. De Nasdaq ging ook 1,2 procent hoger tot 4.070 punten. De sterindex S&P 500 deed er zelfs 1,7 procent bij tot 1.811 punten.

Eén van de grootste verliezers is Ford Motor Co. (15,65 dollar, -6,3%) dat de markt waarschuwde voor een winstdaling in 2014. Dat komt vooral omdat de op één na grootste autobouwer van de Verenigde Staten liefst 23 nieuwe of vernieuwde modellen op de markt brengt zowel in het segment personenwagens als bij trucks. En dat kost geld. De winst zou daarom 'slechts' tussen 7 en 8 miljard dollar liggen, eerder sprak Ford van 8,5 miljard. Het aandeel verloor tot 8,2 procent. Opmerkelijk is dat ook General Motors (41,27 dollar, -0,6%) mee in de klappen deelde, de mondiale nummer ging tot 3,5 procent lager.

En Wall Street mocht zich ook verheugen in weer een geslaagde beursgang. AMC Entertainment Holdings Inc (19,01% dollar, +5,61%) , een Amerikaanse cinemaketen, haalde 332 miljoen dollar op met zijn IPO en ging op zijn eerste beursdag al even ruim 8 procent hoger. Het bedrijf verkocht 18,42 miljoen aandelen tegen 18 dollar. Voor AMC is het een terugkeer naar de markten na een afwezigheid van 9 jaar. De groep uit Leawood, Kansas, kwam toen in handen van een private-equitygroep en fuseerde daarna met Loews Cineplex. Die combinatie kwam vorig jaar in handen van Wang Jianlin, de op twee na rijkste Chinees, voor 2,6 miljard dollar.

De kwartaalcijfers van transportgroep FedEx (139,72 dollar, +0,5%) vielen tegen, de winst van 1,39 dollar per aandeel lag duidelijk onder de marktprognose van 1,64 dollar. De belangrijkste oorzaak was een daling van de inkomsten in de belangrijkste activiteit, de expressepakjes. Maar een winstwaarschuwing voor 2013-2014 komt er niet, integendeel. FedEx rekent op een sterke kerstperiode en verwacht ook over het hele boekjaar tot einde mei een winstgroei van 8 à 14 procent tegen eerder 7 à 13 procent. Het aanvankelijke koersverlies werd omgezet in een kleine winst.

Dennis Muilenberg (49) , hoofd van de afdeling defensie, wordt COO en president van Boeing (135,49 dollar, -0,3%). Bovendien krijgt hij, net als Ray Conner (58), baas van de vliegtuigafdeling, de zetel van vice-voorzitter in de raad van bestuur. Dat betekent dat hij in pole position komt - samen met Conner - om later Jim McNerney (64), grote baas en CEO van de luchtvaart- en defensie, op te volgen. Chris Chadwick, die nu het filiaal militaire vliegtuigen leidt, volgt Muilenberg op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud