Dow sluit af op hoogste peil sinds september 2008

De beurzen in New York zijn na een nerveuze sessie met milde winsten gesloten. Het langverwachte stimulusplan van de Federal Reserve zorgde even voor opschudding, maar niet veel later kwamen de beurzen weer op adem.

Na een goede maand speculeren, weten beleggers waar ze aan toe zijn. De Amerikaanse centrale bank heeft 600 miljard dollar veil om de geplaagde economie uit het slop te trekken. Tot eind juni zullen de bankiers obligaties kopen met de bedoeling om de langetermijnrente te drukken.

Het nieuws stuurde de indexen even alle kanten uit. Na een hobbelige rit finishte de Dow Jones 0,2 procent hoger tot 11.251,13 punten, het hoogste peil sinds september 2008. De Nasdaq telde er 0,3 procent bij, de brede S&P 500 liet de andere indexen achter zich met een winst van 0,4 procent.

Door alle Fed-geweld hadden beleggers amper oog voor de tussentijdse verkiezingen en een rapport over de arbeidsmarkt. Dat laatste was nochtans een opsteker in de aanloop naar het officiële banenrapport van vrijdag. Volgens het maandelijke verslag van loonstrookjesverwerker ADP kwamen er in oktober 43.000 jobs bij in de Amerikaanse privésector. Dat is dubbel zoveel als verwacht.

Bij de bedrijven zorgde BlackRock voor nieuws. Bank of America en PNC Financial Services, de twee belangrijkste aandeelhouders van de grootste vermogensbeheerder ter wereld, gaan een pakket van 42 miljoen Blackrock-aandelen verkopen. Dat komt overeen met 22 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen. BlackRock tiumelde 4,3 procent tot 165,66 dollar.

AOL vormde BlackRocks spiegelbeeld. Het internetbedrijf spurtte 3,2 procent hoger tot 26,10 dollar. AOL, dat werd afgesplitst van Time Warner, boekte 171,6 miljoen dollar nettowinst in het derde kwartaal, ruim een verdubbeling tegenover vorig jaar. De omzet en het aantal abonnees daalden maar kostenbesparingen, herstructureringen en de verkoop van bepaalde activiteiten stuwden de winst.

In de oliesector liet Seahawk Drilling van zich spreken. De olieramp van BP in de Golf van Mexico heeft onrechtstreeks gevolgen voor het bedrijf dat in opdracht van olie- en gasbedrijven een twintigtal boorplatformen uitbaat in de Golf. 'Seahawk onderzoekt alle mogelijke strategische alternatieven', luidt het in een persbericht. Veelal betekent dit dat er gezocht wordt naar een partner of een overnemer.

Het aandeel verloor 3,9 procent tot 9,73 dollar. Seahawk is gespecialiseerd in boringen in ondiep water en is dus niet direct getroffen door het moratorium op diepwaterboringen. Toch is er volgens het management sprake van een 'de facto moratorium' omdat de overheid minder snel groen licht geeft voor platformen in ondiep water.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud