Dr. Jekyll en Mr. Hyde waren rond op Euronext Brussel

De Bel20 eindigde hoger. Maar beleggers waren ongenadig streng voor bedrijven met slecht nieuws, terwijl zij die met goed nieuws uitpakten, fors beloond werden.

De Bel20 sloot de handelsdag af met een winst van 0,6 procent tot 3.073,61 punten. Daarmee presteerde de Brusselse sterindex beter dan zijn Europese tegenhangers. Maar die al bij al bescheiden winst verbergt forse koersschommelingen. Beleggers hadden duidelijk twee gezichten. Bedrijven die goed nieuws brachten, werden daar flink voor beloond. Maar voor slecht nieuws hadden ze geen genade.

Dat ondervond autodienstengroep D’Ieteren als geen ander. Het aandeel kreeg een rammeling van 12 procent tot 32,91 euro. De jaarresultaten bevatten dan ook amper goed nieuws. Na een zwak 2013 voorspelt het bedrijf een verdere winstdaling in 2014. Vooral de autodistributie zette een kwakkeljaar neer, dat niet kon gecompenseerd worden door de degelijke prestatie van Belron.

Dat de Bel20 desondanks een winst boekte, was volledig te danken aan de prestatie van zwaargewicht GDF Suez. Nochtans wordt een mens ook niet spontaan vrolijk bij een eerste, vluchtige lezing van de jaarcijfers. Topman Gerard Mestrallet boekt voor 15 miljard euro waardeverminderingen, om zijn balans meer in lijn te brengen met de slechte situatie op de Europese energiemarkt. 'We zijn ervan overtuigd dat de situatie ernstig is en dat dat niet snel zal veranderen', klinkt het onheilspellend.

Dat het aandeel toch hoger ging, is te danken aan wat er onderliggend aan de hand is. De recurrente nettowinst kwam netjes uit op de analistenverwachtingen. En voor 2014 mikt het bedrijf op een groei van dat cijfer van 3,3 à 3,7 miljard euro, boven de analistenconsensus. Met dank aan het besparingsprogramma Perform, dat voorligt op schema. Het aandeel werd beloond met een winst van 6 procent van 18,61 euro.

Ook buiten de Bel20 waren beleggers erg wispelturig. Mobistar  kreeg een rammeling van 11,4 procent tot 12,20 euro, na een D’Ieteren-achtig jaarrapport. Het vierde kwartaal bracht geen beterschap voor de telecomgroep, die klanten blijft verliezen. Het bedrijf wil dat keren met de uitrol van zijn eigen supersnelle mobiele netwerk (4G). 'We claimen pas 4G als we in heel België een deftige dekking hebben', aldus topman Jean-Marc Harion. Een sneer naar concurrenten Belgacom en Base, die hun marketingcampagne al aftrapten, terwijl ze nog werken aan de uitbouw van het netwerk.

Stoere taal, maar die maakte dus geen indruk op beleggers. Dat heeft ook veel te maken met de weinig hoopgevende prognose die Mobistar geeft voor 2014. Het bedrijf mikt op een bedrijfskasstroom (ebitda) van 250 tot 280 miljoen euro, terwijl analisten rekenen op zowat 300 miljoen euro. Dat Mobistar het bovendien ook niet meer aandurft om een omzetprognose te geven, boezemt ook weinig vertrouwen in.

Twee bedrijven die wel goede cijfers publiceerden, werden dan weer met flinke koerswinsten beloond. Zenitel schoot 16 procent hoger tot 1,09 euro, Ablynx deed er 6,3 procent bij tot 9,84 euro.

RHJ International verloor 2,7 procent tot 3,90 euro. Ratingbureau Fitch heeft de kredietscore van BHF Bank, sinds kort eigendom van RHJ, in een trek 3 trapjes verlaagd van A- naar BBB-. De Duitse privaatbank staat nu nog net boven de rommelstatus. Fitch meent dat BHF met Deutsche Bank ‘een sterk moederbedrijf voor de potentiële verstrekking van liquiditeit en kapitaal’ verliest. De facto een sneer naar RHJ, dat dus niet die status krijgt toegedicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud