Draghi en vlees helpen Wall Street hoger

Na het vrije dagje van maandag moest Wall Street dinsdag nog de uitspraken van ECB-baas Mario Draghi verwerken. De New Yorkse beurs kreeg er een nieuw overnameverhaal bovenop.

Wall Street was in een goede luim. De S&P500 ging bij opening rechtstreeks naar een nieuw record en sloot uiteindelijk met 0,6 procent winst op 1911,91 punten. De Dow Jones sloot 0,42 procent hoger, de Nasdaq Composite 1,22 procent. 

Dat werd in grote mate toegeschreven aan de uitspraak van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, die zei dat de ECB zeer aandachtig moet zijn voor een negatieve prijsspiraal. Dat signaal werd naast andere suggesties van ECB-toplui gelegd dat er volgende week een renteknip komt. 

Een bijkomende drijvende kracht in de VS zelf is het huizenrapport: de Amerikaanse huizenprijzen zijn in maart met 1,2 procent gestegen, blijkt uit de vastgoedbarometer S&P/Case-Shiller. Dat is beter dan de verwachte 0,7 procent en beter dan de stijging in februari met 0,8 procent. In de 20 grootste steden ging het met een stijging jaar-op-jaar van 12,4 procent in maart iets minder hard dan in februari, maar er was nog wat minder verwacht.

Vervolgens kregen de beleggers nog positief nieuws over de stijging in de aankopen van duurzame goederen, het gestegen consumentenvertrouwen en de versnelling van de groei in de dienstensector.

Overnamenieuws dan. Om te beginnen de overname die er niet komt: de Amerikaanse farmagigant Pfizer ziet af van verdere pogingen om zijn Britse sectorgenoot AstraZeneca in te lijven. Daar heeft Pfizer (+0,4%) duidelijk minder last van dan AstraZeneca (-1,8% in Londen). 

Ook in de voedingssector ontspint zich een overnameverhaal. Pilgrim’s Pride (+1,7%), ’s werelds op een na grootste kippenslachter, biedt 6,4 miljard dollar (4,7 miljard euro) voor Hillshire. Dat is het vroegere Sara Lee, dat werd omgedoopt nadat een rist merken was afgestoten. Wat nog rest zijn rund- en varkensvleesproducten, en een kleinere poot rond bakkerij-ingrediënten. Het bod hield een premie in van 22 procent op de jongste slotkoers van Hillshire. Geen wonder dat de koers gisteren 22 procent hoger ging. 

Het overnamebod van Pilgrim’s Pride houdt de voorwaarde in dat de plannen met Pinnacle Foods (-5,4%) stopgezet worden. Een paar weken geleden zette Hillshire met een bod van 3,1 miljard dollar de overnameprocedure in gang. De markt volgt duidelijk William Lovette, de topman van Pilgrim’s Pride, die stelt dat een verkoop van Hillshire meer waarde en zekerheid biedt aan diens aandeelhouders, dan een overname van Pinnacle.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud