Draghi geeft beurzen koude douche

Beleggers hoopten op een feestje, maar de persconferentie van ECB-voorzitter Mario Draghi eindigde met een flinke kater. De Bel20 zag winst wegsmelten tot een fiks verlies. Geen enkel aandeel kon positief eindigen.

Vooraf werd met spanning en hoop uitgekeken naar wat ECB-voorzitter Mario Draghi uit zijn mouw zou schudden om de Spaanse en Italiaanse wurgrentes te bedwingen. Vorige week tijdens een speech in Londen had Draghi beloofd om al het nodige te doen om de euro te redden. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Te hooggespannen.

De Europese Centrale Bank heeft effectief een reeks maatregelen op stapel staan om de eurocrisis te bestrijden, zoals het hervatten van het obligatie-inkoopprogramma. Maar eerst moet de politiek aan de bak. 'Politici moeten de noodfondsen zo snel mogelijk activeren', luidde de oproep van Draghi.

Dat was genoeg om beleggers zwaar teleur te stellen. De Bel20 eindigde met een fors verlies van 2,1 procent op 2.241,60 punten. Geen enkel aandeel kon met winst sluiten. De, nota bene Franse, energiereus GDF Suez (-0,4%, 18,21 euro) hield lange tijd de eer recht met mooie winstcijfers, maar ging in de slotminuten eveneens kopje onder. KBC Securities noemde de resultaten van de nutsgigant voor de eerste jaarhelft 'degelijk'. 'De bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (EBITDA) zat met 9,2 miljard euro in de lijn van de verwachtingen', stelt haar rapport. Het management van de Franse energiegroep herhaalde dat een recurrente winst voor 2012 tussen 3,7 en 4,2 miljard euro het doel blijft. 'Houden' raadt KBC aan en stelt een prijsdoel van 20 euro voorop voor het aandeel.

Het aandeel van biergigant AB InBev zakte 0,6 procent tot 65,26 euro. Woensdag maakte het aandeel - dat ook op de New York Stock Exchange noteert - bokkensprongen als gevolg van een dolgedraaid beursalgoritme op Wall Street.

Later keerde de rust in de koers van het aandeel terug, maar de onrust verstoorde wel de analistenbespreking in New York over de resultaten van de groep. Die cijfers waren enigszins teleurstellend door de tegenvallende groei van de verkochte biervolumes en de lager dan verwachte groei van de kasstroom.

ING-analist Gerard Rijk geeft aan geeft aan dat CEO Carlos Brito en Graham Staley, hoofd investor relations, geen echt schokkende update geven. Alleszins geen nieuws dat op zich een motor kon zijn voor de scherpe koerscapriolen. Wel gaven ze aan dat het geld dat AB InBev recent ophaalde door een obligatieveiling om de overname van Corona-producent Modelo te financieren, voorlopig geparkeerd staat op kortetermijnrekeningen. En dat voorlopig tegen een negatief rendement, gelet op de huidige marktomstandigheden.

De Belgisch-Braziliaanse brouwer gaf ook mee dat zijn dividendpolitiek ongewijzigd blijft. De doelstelling van een dividendrendement boven 3 procent blijft dus behouden. Door de prijzige Modelo-overname stopt de groep wel met de aankoop van eigen aandelen.

Financiële waarden KBC (-7%, 16,24 euro) en Ageas (-6,2%, 1,53 euro) en conjunctuurgevoelige aandelen zoals Nyrstar (-6,9%, 3,55 euro) en Bekaert (-6,3%, 19,51 euro) werden zwaar in de verkoop gezet.

Staaldraadproducent Bekaert bracht vorige week 'zwakke maar geruststellende' resultaten, vonden analisten. Ook de Nederlandse bank ING is niet overtuigd door de resultaten en houdt haar advies op 'verkopen'. In haar rapport schrijft de bank dat de prognose van een recurrente bedrijfswinst van 186 miljoen euro in 2012 te ambitieus is. 157 miljoen euro lijkt haar meer waarschijnlijk. De concurrentie op de Chinese zaagdraadmarkt en de wereldwijde economische vertraging zullen Bekaert nog parten gaan spelen, voorspelt de bank.

Ook D'Ieteren moest 4,4 procent inleveren tot 31,31 euro. De Belgische automarkt herstelt langzaam van het gewijzigde fiscaal beleid voor bedrijfswagens. In juli namen de inschrijvingen van nieuwe voertuigen toe met 5,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over het volledige jaar tot nu toe liggen de inschrijvingen nog wel 10,9 procent lager dan vorig jaar. Het marktaandeel van D'Ieteren is licht afgenomen (van 21,3 procent vorig jaar tot 21,1 procent). De cijfers sterken ING-analist Emmanuel Carlier in de mening dat D'Ieteren zijn prognoses kan halen dit jaar. Ook Marc Leemans van Bank Degroof blijft positief voor het aandeel, maar ziet weinig dat het aandeel een impuls kan geven.

Over de resultaten van technologiegroep Barco spraken analisten zich eveneens lovend uit. 'Barco's uitstekende resultaten voor de eerste jaarhelft kwamen als een opluchting na het teleurstellende eerste kwartaal', stelt KBC in een update. De bank blijft haar klanten aanraden het aandeel te kopen en stelt een koersdoel van 56 euro voorop. Barco eindigde evenwel met een verlies van 0,2 procent tot 46,63 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud