Dreigende njet voor Modelo kost InBev een UCB

Brussel was donderdag veruit de slechtste leerling van de Europese klas. Boosdoener was de crash van AB InBev dat in de VS serieuze tegenwind krijgt voor de overname van Grupo Modelo.

De Bel20 zakte 1,5 procent tot 2.520 punten. Het gros van het verlies staat op het conto van AB InBev. De bierreus kreeg een klap van 7,8 procent op 63,90 euro. Het grootste verlies sinds januari 2009, toen het aandeel ruim 8 procent kelderde nadat concurrent SAB Miller een tegenvallende omzet had opgebiecht in Rusland. 

Donderdag nam AB InBev om 16.22 uur een plotse duik. Bloomberg meldde dat de Amerikaanse autoriteiten een rechtszaak starten om de opslorping van de resterende helft van het Mexicaanse Grupo Modelo te verhinderen. Een deal van 20 miljard dollar. Modelo dook in Mexico tot 10 procent lager. 

De volledige overname van de Corana-brouwer zou de Amerikaanse bierdrinkers met hogere prijzen opzadelen, vrezen de autoriteiten. AB InBev heeft met Bud 47 procent van de Amerikaanse markt in handen.  Met Corona, het belangrijkste importbier, erbij, zou dat marktaandeel boven 50 procent stijgen.

AB InBev heeft twee weken tevergeefs onderhandeld met de Amerikanen. De concessies - o.a. de verbreking van de samenwerking met de Amerikaanse Corona-verdelen - bleken onvoldoende. Het is nu uitkijken naar de uitspraak van de rechter. Wanneer die valt is nog onduidelijk. De overname zal in elk geval niet meer in het eerste kwartaal worden afgerond. 

Dat Washington de Corona-deal afblokt, doet denken aan het prille begin van de beurscarrière van het toenmalige Interbrew. Nauwelijks een maand na de beursintroductie blokte de Britse overheid de overname van Bass door Interbrew af en kelderde de beurskoers van de brouwer in één trek met een kwart tot ruim onder de intekenprijs.  Het groeiverhaal van bij de IPO - de kostenbesparingen die Interbrew de komende jaren uit de Bass-deal zou puren om de winstgroei te ondersteunen - viel immers weg.

Het voorbije decennium groeide Leuven uit tot de kampioen in synergieën door tot de laatste cent uit elke overname te puren. Dat was zo bij het samengaan van Interbrew en Ambev (2004) tot InBev en de overname van Anheuser-Busch (2008), een behoorlijk inefficiënt geleide Amerikaanse brouwer waar CEO Carlos Brito flink wat ‘laaghangend fruit’ kon plukken. Die twee deals waren telkens goed voor jaren groei. De Corona-deal moest de synergiemotor weer op gang trekken, nu Anheuser-Busch stilaan ‘lean and mean’ is.

De synergieën met Modelo zouden de winst per aandeel van AB InBev dit jaar met 2 à 3 procent en in 2014 met 6 procent opkrikken, berekende Wim Hoste, analist van KBC Securities.

AB InBev zag donderdag in zowat een uur 8,7 miljard euro beurswaarde - ruim de waarde van Belgacom of UCB - in rook opgaan. De reus sloot op een waarde van 102 miljard euro.    

Nog in de Bel20 dook Telenet (-1,7%, 34,85 euro) voor het eerst sinds begin december onder de 35 euro biedprijs van Liberty Global. 

Op de brede markt bleven beleggers het koopadvies van ABN AMRO voor Hamon opvolgen. De toeleverancier van de energiesector schoot 13,9 procent hoger tot 14,69 euro. Woensdag kwam er ook al 7,3 procent bij. Een stevige remonte, maar op de lange termijn valt ze in het niets. Vorig jaar verloor het aandeel een vijfde van zijn waarde. En dat terwijl de andere kleine aandelen gemiddeld 15 procent hoger gingen. In 2011 kelderde Hamon zelfs 45 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud