Driewerf hoera voor Belgacom

De Bel20 sloot vrijdag fluks hoger dankzij een ontketend Belgacom. De telecomgroep tekende voor de tweede grootste dagstijging in zijn geschiedenis. Belgacom kondigde een extra interimdividend aan, en dat op een moment dat de meeste sectorgenoten snoeien in hun dividend als maatregel om hun zware schuldenlast te verlagen. Op de brede markt zetten beleggers hun hoop op een ver dividend voor Quest for Growth.

De Bel20 klokte vrijdag af met een winst van 0,7 procent tot 2.371,91 punten. De sterindex kende slechts drie dalers: zinkgroep Nyrstar (-1,9%), bank- en verzeringsgroep KBC (-1,7%) en verzekeraar Ageas (-0,9%).

Het aandeel Belgacom was ontketend nadat de telecomgroep een drievoudige verrassing voor zijn aandeelhouders in petto had. Vrijdag bleek dat a) de kwartaalcijfers beter dan verwacht waren, b) de vooruitzichten opgetrokken werden en c) Didier Bellens zijn aandeelhouders een eenmalig bonusdividend van 0,31 cent gunt.

'Driewerf hoera' voor Belgacom, schrijft analist Siddy Jobe van Bank Degroof. 'Drie positieve boodschappen voor de aandeelhouders: sterke resultaten, een verhoging van de prognoses én het dividend. Jobe handhaaft zijn 'houden'-advies  en koersdoel van 25 euro.

‘Het dividendrendement bij Belgacom ligt nu op 10 procent, aanzienlijk hoger dan het sectorgemiddelde van 7 procent', stelt ING. Voor de langere termijn zijn de analisten echter op hun hoede. 'De concurrentie op de mobiele markt stijgt (met onder meer de agressieve tariefplannen van Telenet) en de nieuwe telecomwet maakt het moeilijker klanten aan zich te binden.'

Dat de concurrentie op de Belgische telecommarkt moordend is mocht al blijken uit de kwartaalupdate die Telenet vorige week vrijgaf. Vooral op de mobiele markt legt Telenet concurrenten Mobistar en Belgacom het vuur aan de schenen door agressief zieltjes te winnen. Begin deze week was er, aangevuurd door een uitgesproken rapport van Deutsche Bank, veel scepsis over de cijfers van Mobistar en Belgacom. Beleggers reageerden dan ook verheugd toen Mobistar dinsdag beter dan verwachte cijfers rapporteerde. Vrijdag steeg Mobistar 2,8 procent in het zog van Belgacom.

Op de brede markt deed Quest for Growth het uitstekend met een winst van 5,3 procent tot 5,79 euro. In de eerste negen maanden van dit jaar realiseerde de laatste Belgische privak (een speciale beleggingsvennootschap die belegt in groeibedrijven en niet-genoteerde effecten) 11,9 miljoen euro nettowinst tegenover een verlies van 12,3 miljoen euro een jaar eerder.

'Dat brengt de overgedragen verliezen op de balans terug tot 7,4 miljoen euro tegenover 19,3 miljoen euro na het eerste halfjaar', merken KBC-analisten Jan-Willem Billiet en Tom Simonts op. Zolang de verliezen op de balans staan, kan Quest geen dividend uitkeren. Maar met de huidige verbetering, en indien Quest de trend kan aanhouden, mogen we een dividend verwachten over het boekjaar 2013 (uitbetaald in 2014), stellen beide analisten.

Ook Global Graphics (+2,6%, 1,2 euro) was in goede doen. Het aandeel profiteert van het derdekwartaalrapport: de omzet groeide 35 procent tot 2,7 miljoen euro en er was een operationele winst van 0,3 miljoen euro - vorig jaar nog een verlies van 0,1 miljoen euro.

Fotogroep Spector gaf donderdagavond een winstalarm. Analist Guy Sips van KBC Securities verlaagde zijn koersdoel van 0,40 tot 0,35 euro, zijn advies blijft evenwel (bij)kopen. Beleggers duwden het aandeel 12,5 procent lager tot 0,21 euro.

Dexia, nog zo'n centjesaandeel, zakte 5 procent tot 0,19 euro. Er circuleren voor de restbank berichten over een kapitaalverhoging van 5 tot 7 miljard euro waarvan de helft (2,5 tot 3,5 miljard euro) voor België, althans in het scenario dat België en Frankrijk evenveel van die injectie voor hun rekening nemen. Op het moment dat duizenden Ford-werknemers hun job verliezen, wacht de regering-Di Rupo dus de delicate taak geld te pompen in Dexia. Een slechtere timing is nauwelijks denkbaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud