Duchâtelet met X-Fab naar de beurs

De X-Fab fabriek in Ormoy bij Parijs. ©AFP

X-Fab, de Duitse chipfabrikant uit het bedrijvenimperium van Roland Duchâtelet, werkt aan een beursgang in Parijs. De omvang van de operatie kan oplopen tot een half miljard euro.

De beursgang van X-Fab is nog voor de zomer gepland en wordt begeleid door de banken BNP Paribas en HSBC, vernam De Tijd. De operatie zou bestaan uit een aanbod van zowel bestaande als nieuwe aandelen en een omvang hebben van 300 à 500 miljoen euro. Melexis-voorzitter Roland Duchâtelet (foto) wimpelt de beursplannen af als ‘geruchten’. ‘Daar is nog geen sprake van’, zegt de ondernemer, die ook bekend is als voormalige eigenaar van de Luikse voetbalclub Standard en de huidige voorzitter van de Truiense club STVV.

Roland Duchâtelet. ©REPORTERS

Duchâtelet ondernam een tiental jaar geleden al eens een poging om met X-Fab naar de beurs te trekken, maar hij blies de operatie in de laatste rechte lijn af. Volgens het bedrijf was dat te wijten aan het tegenvallende beursklimaat. Maar waarnemers stelden dat X-Fab toen nog niet klaar was voor een beursgang en het aandeel te duur geprijsd was.

Nu lijken de sterren beter te staan. X-Fab zit in een groeimodus. Het bedrijf, dat geleid wordt door Rudi De Winter, nam vorig jaar de kwakkelende Franse chipfabriek Altis Semiconductor over. Die behoorde vroeger nog toe aan de giganten IBM en Infineon. Zo krijgt X-Fab zijn zesde productievestiging en neemt het personeelsbestand met bijna 1.000 werknemers toe tot 3.800. Ook de omzet zit in de lift en zou dit jaar uitkomen in de buurt van 0,5 miljard dollar. Met de integratie van het Franse Altis komt daar nog zo’n 100 miljoen dollar bij.

Verstrengeld

De Open VLD-politicus Duchâtelet bouwde X-Fab geleidelijk op via overnames. Alles begon in de jaren 90 met de privatisering van het halfgeleiderbedrijf Thesys door de Oost-Duitse deelstaat Thüringen. Enkele activiteiten van Thesys werden ondergebracht bij Melexis, de in Brussel beursgenoteerde specialist in chips voor de autosector. Met de fabrieken die de siliciumschijven (wafers) produceren, werd X-Fab in het leven geroepen.

X-Fab en Melexis zijn nog steeds innig met elkaar verstrengeld. Melexis laat het grootste deel van zijn wafers produceren bij X-Fab. Melexis is daardoor de grootste klant van X-Fab. De beursgenoteerde groep nam in de eerste helft van 2016 voor 72 miljoen euro producten af bij X-Fab. X-Fab-CEO Rudi De Winter is ook de echtgenoot van Melexis-CEO Françoise Chombar.

Profiel X-Fab

> Waferfabrikant met hoofdzetel in de Duitse stad Erfurt

> Zusterbedrijf en belangrijkste leverancier van chipontwerper Melexis.

> 3.800 werknemers.

> Fabrieken in Duitsland (3), Frankrijk, VS en Maleisië.

> Wordt gecontroleerd door Xtrion, een vehikel van Roland Duchâtelet, Françoise Chombar en Rudi De Winter.

De Winter en Chombar zitten ook samen in Xtrion, de controleholding boven X-Fab (61,4%) en Melexis (53,6%). De Winter en Chombar bezitten elk 25 procent. De overige 50 procent wordt gecontroleerd door Duchâtelet, de voorzitter van beide bedrijven. De rest van de aandelen van X-Fab zit versnipperd bij financiële fondsen. Een groot pakket behoort toe aan de overheid van Sarawak, de grootste deelstaat van Maleisië die gelegen is op het eiland Borneo. Dat is een gevolg van de overname van het staatsbedrijf 1st Silicon in 2006.

Complexe producten

Naast de fabrieken in Maleisië, Duitsland en Frankrijk heef X-Fab ook een productievestiging in het Amerikaanse Texas. Daarmee kan het 1,2 miljoen wafers per jaar produceren. In tegenstelling tot chipgiganten, die op enorme volumes van steeds kleinere standaardchips mikken, zoekt X-Fab kleine niches van complexe producten. Zoals piepkleine microfoons die in een iPhone zitten en andere micro-elektromechanische systemen (MEMS). Een andere snelgroeiende niche zijn chips voor DNA-analyse en componenten voor energietoepassingen van elektrische wagens tot zonnepanelen.

Door de Franse overname kreeg X-Fab eind vorig jaar de broodnodige extra productiecapaciteit. Maar het is niet zeker of de overnamehonger van het bedrijf nu is gestild. X-Fab ging in dezelfde periode ook over de tong als kandidaat-overnemer voor het Maleisische chipbedrijf Silterra. De Maleisische premier Najib Razak liet onlangs weten dat er gezocht wordt naar een buitenlandse partner voor dat staatsbedrijf en had een ontmoeting met de top van X-Fab. Rudi De Winter liet indertijd weten dat het bedrijf overal ter wereld naar overnames speurde.

Duchâtelet had vroeger nog een ander beursgenoteerd bedrijf in de chipsector: Epiq. Dat haalde hij in 2010 van de beurs. De best presterende onderdelen schoof hij een half jaar later door naar de Filipijnse sectorgenoot IMI.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect