Duitse bunds stijgen vijfde week op rij

Duits staatspapier deed zijn status van veilige haven de voorbije weken alle eer aan. Voor de vijfde week op rij koersten obligaties op tien jaar hoger.

Het rendement op obligaties met een looptijd van dertig jaar zakte vrijdag tot 2,578 procent, een nieuw diepterecord. De Duitse tienjaarsrente bereikte zijn historische bodem van 2,09 procent al op 25 augustus. Op een week tijd zakte de tienjaarsrente 6 basispunten tot 2,21 procent.

Ook Belgisch staatspapier blijft graag gezien in het onzekere economische klimaat. De Belgische tienjaarsrente dook twee weken geleden voor het eerst sinds 1920 onder de 3 procent. Deze week liep het rendement terug tot 2,83 procent, een nieuw diepterecord.

Als reactie op enkele onzekere economische cijfers pikten beleggers de voorbije weken massaal veilig gewaande obligaties en Duitse bunds op. Die staan te boek als de veiligste uit de eurozone. Steeds meer indicatoren in de VS wijzen erop dat het economisch herstel stokt en dat 's werelds grootste economie mogelijk op deflatie afstevent.

Zenuwen

Daarnaast staan de beleggerszenuwen strak gespannen sinds kredietbeoordelaar Standard & Poor's dinsdagavond het mes zette in de kredietwaardigheid van Ierland. Daarmee reageerde het ratingagentschap op de extra staatssteun aan Anglo Irish Bank. Dublin moest de bank 10 miljard euro meer toestoppen dan verwacht.

Om in Iers staatspapier op tien jaar te beleggen vragen beleggers voortaan een premie van 352 basispunten op Duitse obligaties, een nieuw record.

Door de hoge vlucht van Duits staatspapier, liep ook het renteverschil met Griekse obligaties op. Het was van het reddingsplan van 750 miljard euro voor de eurozone in mei geleden dat de spread nog meer dan 900 basispunten bedroeg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud