Advertentie
Advertentie

Duitse exportcijfers vuren beurzen aan

©Bloomberg

De Duitse motor draait blijkbaar op volle toeren, als we de export- en importcijfers voor de maand juli mogen geloven. De Europese beurzen winnen dan ook terrein. Economen waarschuwen evenwel voor te veel euforie.

De Duitse export steeg in de maand juli met 2,4 procent tot 103,8 miljard euro. Daarnaast voerde Duitsland ook voor 80,6 miljard euro goederen in, een toename met 2,2 procent. Nooit eerder waren de export- en importcijfers zo hoog. Bovendien zijn de cijfers ook beter dan verwacht.

De toenemende export doet vermoeden dat de appetijt voor Duitse goederen robuust blijft, terwijl de aantrekkende import ook op een sterke binnenlandse vraag wijst. Dat de Duitse economie het goed lijkt te doen, stuurt de Europese beurzen vanmorgen mooi hoger. Zowat een uur na de start van de handel noteert de Eurostoxx50 1,9 procent hoger, terwijl de Duitse DAX 2 procent wint. Ook Parijs (+1,7%), Amsterdam (+1,6%) en Brussel (+1,5%) tekenen winst op.

Economen blijven evenwel voorzichtig en waarschuwen dat de cijfers voor juli zeker niet geëxtrapoleerd mogen worden. 'De start van de tweede jaarhelft ziet er erg goed uit, maar voor de toekomst rijzen er toch heel wat vragen. In de maand augustus was er immers veel turbulentie op de Chinese beurzen en de valutamarkten uit de opkomende landen', aldus Stefan Schilbe (HSBC Trinkhaus). 'De Duitse export zal niet aan dit tempo blijven groeien. De vooroplopende indicatoren wijzen daar alvast op. De komende maanden zal de export het dus moeilijker krijgen.'

Van alle EU-landen is Duitsland het meest blootgesteld aan China. Dat de groei er vertraagt, is dus een risico voor de Duitse economie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud