Dure dollar rugwind voor Solvay-winst

©AFP

De dure dollar vormde in het tweede kwartaal een stevige rugwind voor de resultaten van Solvay.

Solvay krikte over het tweede kwartaal de omzet met 4 procent op tot 2,68 miljard euro. Dit is vooral te danken aan de sterke dollar en Chinese yuan, die jaar op jaar met 25 procent in waarde stegen tegen de euro. De gunstige wisselkoersen compenseerden ruim de daling van de verkoopsvolumes met 4 procent.

De recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) steeg met 8 procent tot 500 miljoen, iets beter dan de 496 miljoen euro waar analisten gemiddeld op rekenden.

Die prestatie is in belangrijke te danken aan de afdeling 'Advanced Materials' (AM). Hier steeg de winstbijdrage tot 214 miljoen, tegenover 181 miljoen een jaar eerder. Dit dankzij de sterke dollar en ook de forse vraag naar smartphones. De afdeling produceert immers naast additieven voor energiezuinige autobanden ook kunststoffen voor smartphones, polyetheretherketone ofte PEEK.

De  afdeling 'Advanced Formulations' (AF) wist de daling van de bedrijfswinst te beperken, van 113 miljoen naar 100 miljoen euro. Solvay haalt via deze bedrijfstak zo'n 10 procent van zijn inkomsten uit de verkoop van chemische stoffen voor de olie- en gaswinning. En daar wordt door de fors lagere olieprijs fors het mes gezet in de investeringen. Maar de winstdaling in de tak AF is dus onvoldoende om de andere afdelingen uit koers te slaan.

Het nettoresultaat over het tweede kwartaal sloeg om van 292 miljoen verlies naar 143 miljoen of 3,61 euro per aandeel winst. Vorig jaar moest Solvay bij de verkoop van de pvc-tak aan het Britse Ineos een forse boekhoudkundige minwaarde slikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud