Duur reisadvies in Wall Street

Wall Street zet zijn opmars rustig verder, tot de Russische militairen op de Krim er een einde aan maakten. Op het einde hield de Dow Jones nog de helft van zijn winst over, de Nasdaq belandde in het rood, maar de S&P 500 zette een nieuw record neer. Net als de reissite Tripadvisor.

Eerst het goede economische nieuws. De PMI van Chicago, de barometer van het sentiment van de aankoopdirecteuren, steeg tot 59,8 in februari en dat was beter dan wat de meeste economen hadden verwacht. Een cijfer boven 50 wijst op groei. Ook het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door Thomson Reuters/University of Michigan nam sterker toe dan verhoopt.

Het herziene cijfer van de economische groei in het vierde kwartaal was dan weer een tegenvaller. Het bruto binnenlands product van 's werelds grootste economie dikte uiteindelijk aan met 2,4 procent, ruim onder de eerste schatting van 3,2 procent vorige maand. De hangende verkoopcontracten voor bestaande woningen stegen met 0,1 procent in januari, ver onder de verwachting van 2 procent.

Maar het nieuws over een mogelijke grootschalige militaire invasie van het Russische leger in de Krim woog veel zwaarder door en blies de helft van de winst van de Dow Jones weg. Die eindigde finaal op 16.322 punten, een winst van 0,3 procent. De Nasdaq leverde 0,25 procent in tot 4.308 punten, de S&P 500 deed er 0,3 procent bij tot 1.859 punten, nog maar eens een nieuw record.

Tripadvisor (100,2 dollar, +0,5%), een site die gretig wordt geraadpleegd door de zelfstandige reiziger, zet zijn opmars verder nadat het beurshuis Susquehanna Financial Group zijn advies verhoogde van 'negatief' naar 'neutraal'. 'Het bedrijf zal profiteren van de trend dat grote online reisagentschappen steeds meer marktaandeel afsnoepen van kleinere spelers', aldus analist Brian Nowa.

Tripadvisor brak door de 100-dollargrens en heeft intussen een beurswaarde van ruim 14 miljard dollar bijeengesprokkeld, groter dan de - in omzet - grootste luchtvaartgroep ter wereld, Lufthansa. Sinds begin dit jaar werd het aandeel meer dan een derde duurder. En sinds de beursintroductie in de zomer van 2011 is de waarde van Tripadvisor vervijfvoudigd.

's Werelds grootste reiswebsite zag zijn internettrafiek het laatste kwartaal met de helft groter worden, zo maakte het bedrijf eerder al bekend. Over het hele boekjaar steeg de omzet met een kwart tot 945 miljoen dollar, de nettowinst met 6 procent tot 205 miljoen dollar.

Het Israëlische Teva Pharmaceutical (49,89 dollar, +1,2%) klom voor het eerst sinds juni 2011 weer boven de 50 dollar, maar kon die winst niet helemaal vasthouden. Teva is de grootste producent van generische geneesmiddelen wereldwijd. In februari steeg de beurswaarde van de groep met 13 procent en dat is de meest uitgesproken toename in meer dan 7 jaar. Teva is een zwaargewicht in het fonds van George Soros.

Monster Beverage Corp (74,00 dollar, +4,0%) ging fors hoger nadat de verdeler van energiedrankjes en fruitsappen kon uitpakken met vierdekwartaalresultaten die een stuk beter waren dan waar de markt had opgerekend. In Europa zijn ze nauwelijks bekend - brouwsels als Java Monster en Worx Energy - maar de Amerikanen vinden ze geweldig.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud