ECB brengt leven in zombiebank Dexia

©BELGA

De ECB-bazooka zorgt voor een revival van het Dexia-aandeel. De koers sprintte maandag 33 procent hoger bij een omzet van 6,77 miljoen euro.

Wie koopt er nog Dexia-aandelen? Blijkbaar nog veel beleggers, want vandaag gingen er 141 miljoen stukken van de restbank over de toonbank. Dat komt overeen met 7,2 procent van de totale beurswaarde. De koers van 0,05 euro is de hoogste sinds maart 2013.

'Beleggers - of in dit geval speculanten - gaan ervan uit dat Dexia als geen ander profiteert van de ECB-bazooka', zegt een handelaar. 'Door de lagere rentevoeten kan de restbank zich goedkoper herfinancieren, en worden de obligaties in portefeuille meer waard.'

Maar er zijn talloze addertjes onder het gras, bleek al uit de jaarcijfers van 2014. Dexia sloot ooit swapcontracten af die bepalen dat bij een dalende rente Dexia onmiddellijk cash als extra onderpand moet leveren aan zijn tegenpartijen. Daardoor steeg de vereiste 'cash waarborg' tussen eind 2013 en februari met een slordige 15 miljard euro tot 36 miljard euro. Lagere rentevoeten betekenen dus niet automatisch beterschap bij Dexia.

'De kopers geloven duidelijk dat een nog 'grotere gek' meer gaat betalen voor een Dexia-aandeel. Een andere verklaring is er niet', zegt de handelaar.

Eind vorige week meldde Dexia nog dat het een voorziening zou aanleggen voor de blootstelling aan de noodlijdende Oostenrijkse bad bank Heta Asset Resolution. Dexia riskeert maximaal 395 miljoen euro te verliezen, ook al staat de deelstaat Karintië garant voor de bad bank.

Dexia overleeft alleen nog bij gratie van de overheden. De directie heeft als taak de restbank te laten uitdoven en de portefeuille te liquideren zonder bijkomende kosten voor de Belgische en Franse staat. De staatsgewaarborgde financiering steeg over 2014 zelfs nog met 10 miljard tot 65 miljard euro. Voor de gewone belegger zit er niets meer in, zei Dexia al meermaals zelf. Dat is ook de reden waarom geen enkele analist het aandeel nog opvolgt. U bent gewaarschuwd!

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud