ECB pompt recordsom in Spaanse banken

De Spaanse premier Mariano Rajoy kan zijn financieel systeem momenteel enkel bij gunste van de ECB overeind houden - Foto EPA

De kredietverstrekking van de ECB aan de noodlijdende Spaanse banken is in april verder opgelopen, nadat in maart al een historisch record werd opgetekend. De nettoschuld van de banken in Frankfurt liep op van 227,6 tot 263,5 miljard euro.

Het cijfer in maart kwam al neer op een verdubbeling ten opzichte van de maand voordien. Toen tapten de banken in totaal 316 miljard euro bij de ECB. Een deel van dat geld parkeerden ze wel opnieuw in Frankfurt, waardoor de nettoschuld op 227,6 miljard euro uitkwam.

Aan het totale bedrag van 316 miljard euro dat werd opgehaald veranderde in april weinig. Maar de Spaanse banken konden minder geld opnieuw onderbrengen bij de ECB. In maart was dat nog 88 miljard, afgelopen maand zakte dat tot 53 miljard, zo blijkt uit cijfers van de Banco de España.

Daarmee hangt Spanje meer dan ooit aan het infuus van de ECB. Het geld dat de banken ophalen, met dank aan de zogenaamde LTRO's, vloeit namelijk ook deels door naar de Spaanse overheidsfinanciën. Daarmee 'sponsort' de ECB sinds vorige maand de Spaanse banksector grofweg ten belope van het Oostenrijks bruto binnenlands product.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud