Advertentie

Econocom excelleert

Brussel profiteerde van heuglijk bedrijfsnieuws en surfte bovendien mee op de golf van mooi economisch nieuws uit China. Econocom was de absolute primus, Thrombogenics zat eindelijk weer eens in het winnende kamp.

Bij het afsluiten van de Brusselse beurs, stond de Bel20 op een winst van 0,5 procent tot 2.895 punten. Dat het niet meer werd, is net als gisteren te wijten aan de twee zwaarst wegende aandelen die opnieuw terrein prijsgeven. GDF Suez verloor 1,3 procent, KBC 1,75 procent. De sterren van de beursvloer waren biotechonderneming Thrombogenics en vooral informatietechnologiebedrijf Econocom

Voor Thrombogenics (18,66 euro, +1,5%) was een boost van het aandeel welgekomen nadat de waarde sinds mei gehalveerd werd. Jetrea, het oogmedicijn van het Belgische biotechbedrijf, zal worden terugbetaald in Duitsland. Na een positief advies van een invloedrijke artsencommissie kan de Duitse verkoop van Thrombo's enige geneesmiddel zo een stevige duw in de rug krijgen. Het aandeel ging tot 7 procent hoger maar speelde op het einde van de sessie het grootste deel van die winst kwijt. Het verhandelde volume lag vier keer hoger dan normaal.

De Brusselse informatietechnologiegroep Econocom (6,84 euro, +7,6%) profiteerde in het derde kwartaal volop van de overname van het Franse Osiatis. De omzet steeg zo met 22 procent tot 383 miljoen, bijna de helft daarvan is te danken aan Osiatis. Het bedrijf bevestigde bovendien zijn doelstellingen voor dit jaar, ook voor de winst. De cijfers kwamen donderdag na beurs, zodat het aandeel pas vandaag (vrijdag) kon reageren. Het record van begin september werd verbroken, het aandeel staat nu op een nieuw record.

Het vastgoedbedrijf Banimmo (8,47 euro, +0,8%) heeft voor zijn outletcenter in Gent een partner gevonden: McArthurGlen, Europees leider in designer outlets. Het gaat om een investering van 180 miljoen euro. Het project zou, eens het voltooid is, goed zijn voor 2.000 banen. Jean-Marie Caucheteux van Bank Degroof verandert noch zijn advies noch zijn koersdoel. In de loop van de dag won de bevak meer dan 5 procent, maar net als bij Thrombo was het laatste uur er te veel aan.

Ablynx (7,58 euro, +0,9%) dan. Het biotechbedrijf, waar Gimv (37,05 euro,+0,2%) nu volledig is uitgestapt, heeft een licentie verkocht op zijn nanobody ALX-0141 aan het Chinese Eddingpharm. ALX-0141 is een middel tegen botverlies (osteoporose, botmetastase). Ablynx ontvangt een vooruitbetaling van 2 miljoen euro. Royalty's kunnen later oplopen tot 20 procent op de verkoop.

Jan De Kerpel van KBC Securities is niet onder de indruk van de deal. Hij had het RANK-L-project al uit zijn som-der-delenwaardering geschrapt. Hij beklemtoont dat de weg naar commercialisering van het middel nog lang is. Nu is er weliswaar een cashinstroom van 2 miljoen euro, maar het volgende geld komt er pas wanneer verkoop wordt geboekt.

Nog in dezelfde sector kreeg UCB (46,76 euro, +2,2%) van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA de toestemming om Cimzia te gebruiken bij de behandeling van actieve ankylosing spondylitis (AS), in mensentaal: artrose aan de ruggenwervel. Voor actieve axiale spondyloarthritis (axSpA) is de goedkeuring nog niet binnen.

Bernard Hanssens van Bank Degroof denkt dat dit positieve nieuws nog niet is verwerkt in de koers en behoudt daarom zijn objectief van 50 euro, het advies (bijkopen) verandert evenmin. Jan De Kerpel van KBCS gelooft dat UCB op weg is om zijn doelstelling van 1,5 miljard euro Cimzia-omzet tegen 2020 te halen. Hij behoudt 47 euro als koersdoel met een advies van 'bijkopen'.

Bank Degroof verlaagt zijn koersdoel voor Nyrstar (3,22 euro, +0,6%) van 3,80 tot 3,20 euro maar handhaaft het houden-advies. Reden voor de verlaging zijn de zwakke metaalprijzen in combinatie met de problemen bij Talvivaara. De Finse mijnbouwer heeft de cash die begin dit jaar was opgehaald via een kapitaalverhoging al opgebrand. Arnaud Delauney van Leleux is nog pessimistischer en verlaagt zijn advies van 'opbouwen' naar 'afbouwen'. Het koersdoel staat wel op 3,40 euro. Volgens Delauney lijdt het aandeel sterk onder de daling van de metaalprijzen.

Degroof past ook zijn koersdoel voor Deceuninck (1,4 euro, -0,0%) lichtjes aan, van 1,30 tot 1,36 euro. Tegelijk gaat het advies echter van ‘houden’ naar ‘verminderen’. Tegen het huidige prijsniveau lijkt de markt een te sterk herstel van de winst in 2014-2015 te verwachten, zegt analist Bernard Hanssens. Deceuninck maakt op 24 oktober de kwartaalresultaten bekend.

De scheepvaartgroep CMB (21,35 euro, +2,9%) boekte in het derde kwartaal 13,9 miljoen dollar winst, cijfers van donderdagavond. Ook de drogebulkrederij Bocimar kon weer winst voorleggen, dankzij een opmerkelijk herstel van de vrachttarieven. CMB verwacht trouwens een sterk vierde kwartaal voor Bocimar en ook voor de komende twee jaar ziet het er goed uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud