'Econocom is ondergewaardeerd'

'Steeds meer Europese bedrijven beginnen de voordelen van IT-leasing te begrijpen, wat in de kaart speelt van Econocom', zegt Kabouter Management, dat een belang van 5 procent in het bedrijf heeft opgebouwd.

Kabouter Management kondigde vorige week aan dat het een belang van 5 procent heeft in Econocom. Het fonds, met kantoren in Chicago en San Francisco, gebruikte de aandelendip van de voorbije maanden om zijn positie op te bouwen.

'Het aandeel is goedkoper geworden door nervositeit bij investeerders over de integratie van een recente overname', meldt het fonds in een email. De integratie van het Franse Osiatis verloopt inderdaad niet vlekkeloos, onder andere te wijten aan culturele verschillen. Maar Kabouter Management denkt dat de problemen van tijdelijke aard zijn.

In Europa heeft leasing in de IT-markt een marktaandeel van 25 procent. In de VS is dat al 50 procent. Europa is aan een inhaalbeweging bezig. Daar zou Econocom moeten van profiteren.
Kabouter Management

Nog meer is het fonds overtuigd van de langetermijnvooruitzichten van Econocom. Bedrijven kiezen er namelijk steeds minder voor om hun IT-apparatuur te kopen. Ze gebruiken daarentegen steeds vaker leasingcontracten. Dat is precies de markt waarin Econocom specialist is.

'In Europa heeft leasing in de IT-markt een marktaandeel van 25 procent. In de VS is dat al 50 procent. Europa is aan een inhaalbeweging bezig. Steeds meer Europese bedrijven beginnen de voordelen van leasing te begrijpen', klintk het. 'Daar zou Econocom moeten van profiteren. Bovendien biedt het toenemende belang van cloud computing opportuniteiten voor het bedrijf.'

De boekhoudkundige verwerking van de leasing business bij Econocom is niet zo eenvoudig te begrijpen. We denken dat die complexiteit een van de redenen is waarom het aandeel ondergewaardeerd is.
Kabouter Management

Econocom is een tussenpersoon tussen de bedrijven, die hun IT-park moderniseren, en de banken. Maar volgens analisten is de business complexer dan het lijkt waardoor er toch een zekere instapdrempel is. Kabouter Management stipt nog aan dat de boekhoudkundige verwerking van de leasing business bij Econocomen 'niet zo eenvoudig te begrijpen is', zeker niet in vergelijking met een klassiek bedrijf dat producten verkoopt, omzet boekt en kosten maakt. 'We denken dat die complexiteit een van de redenen is waarom het aandeel ondergewaardeerd is. Wat bijvoorbeeld vaak over het hoofd wordt gezien is dat Econocom zelf geen kredietrisico's op zich neemt. Die worden namelijk overgedragen naar de banken die voor de financiering van de transactie zorgen.'

'Bovendien heeft Econocom geen duidelijke sectorgenoot waardeer het moeilijker te waarderen is.' Waar de naam Kabouter Management vandaan komt, is nog steeds een raadsel. We wachten op een antwoord. Het fonds heeft momenteel meer dan 1 miljard dollar activa in portefeuille.

Door anomalieën op de financiële markten worden small caps in het algemeen ondergewaardeerd. Vaak hebben ze mooie langetermijnvooruitzichten maar die worden niet weerspiegeld in de waarde van het bedrijf.
Kabouter Management

Het legt zich toe op 'small caps', al interpreteert het die term vrij ruim. 'Bedrijven met een beurswaarde van 100 miljoen tot 3 miljard dollar', luidt het. 'Door anomalieën op de financiële markten worden small caps in het algemeen ondergewaardeerd. Vaak hebben ze mooie langetermijnvooruitzichten maar die worden niet weerspiegeld in de waarde van het bedrijf. Dat biedt ons de kans om via stock picking beter te presteren dan de markt', argumenteert Kabouter Management zijn focus.

Kabouter Management is met 5 procent de op twee na grootste aandeelhouder. Na oprichter Jean-Louis Bouchard en Walter Butler, de voormalige hoofdaandeelhouder van het Franse Osiatis dat nu deel uitmaakt van Econocom.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud