Eerste beursdag Genticel flopt

Brussel kon de week op het nippertje afsluiten met winst. Nieuwkomer Genticel beleefde weinig vreugde aan zijn eerste beursdag.

Brussel beleefde een moeilijke laatste handelsdag van de week, maar het sentiment keerde na de publicatie van het Amerikaanse banenrapport. Dat was iets beter dan verwacht. De Bel20 ging uiteindelijk 0,07 procent hoger naar 3.149,35 punten.

De primus van de klas was GBL (+2,1%, 74,20 euro). De holding van miljardair Albert Frère trok een spurtje nadat geruchten over een fusie tussen de bouwmaterialengroepen Lafarge en Holcim de markt bereikten. Later werden die geruchten ook officieel bevestigd. GBL heeft 21 procent van de Franse groep Lafarge in handen.

Delhaize (-0,6%, 52,81 euro) dook rond de middag bijna 2 procent in het rood, maar winst bij de slotbel het verlies toch te beperken. Voorbeurs haalde de Japanse zakenbank Nomura de Belgische retailer van haar kooplijst. Het koersdoel gaat van 54 naar 53 euro en het advies naar 'neutraal'. 'Met een stijging van 22 procent dit jaar is het aandeel niet meer goedkoop en de uitdagingen op de Belgische markt worden steeds groter', redeneren de analisten.

Met voorts ook verliezen voor KBC (-0,6%, 45,81 euro) en GDF Suez (-0,5%, 19,61 euro) mag het weinig verbazen dat de Brusselse sterindex een moeilijke dag beleefde. Met respectievelijk een gewicht van 11,82 en 11,68 procent zijn dat twee zwaargewichten binnen de Bel20. Enkel AB InBev (+0,4%, 78,26 euro) weegt met 12,68 procent nog zwaarder door in de weging.

Het opmerkelijkste nieuws kwam vrijdag van nieuwkomer Genticel. De beursgang van het Frans-Belgische biotechbedrijf liep op en regelrechte flop uit te draaien. Bij de slotbel van de eerste handelsdag stond een verlies van 10,3 procent tot 7,09 euro op de tabellen.

Genticel verscheen uiteindelijk op de koersenborden aan 7,9 euro per aandeel, de bovenkant van de vooropgestelde vork van 6,75 tot 8,25 euro. De producent van een vaccin tegen baarmoederhalskanker haalt daarmee 39,7 miljoen euro.

Brussel is voor Genticel maar de tweede markt, de hoofdnotering staat in Parijs. De Frans hoofdstad is vandaag de 'place to be' voor biotechbedrijven die extra kapitaal willen ophalen. Het gevolg van een aantal beursvriendelijke maatregelen van de socialistische regering van president François Hollande.

Europese biotech is vandaag ook bijzonder populair bij beleggers, een golf die komt overgewaaid uit de VS. De biotechindex van Euronext steeg sinds begin dit jaar al ruim 50 procent. Genticel probeert dus een graantje mee te pikken van de populariteit van de sector.

Er was ook sprake van een vrij stevige interesse bij zowel institutionele als particuliere beleggers, maar wie intekende op de beursgang komt dus bedrogen uit.

Biotechspecialisten beschouwen Genticel als een beloftevol bedrijf, maar er zijn stevige risico's aan verbonden. Zo zit er maar één product in de pijplijn, dat zijn doeltreffendheid nog moet bewijzen. Vandaag heeft het vaccin Procervix enkel Fase 1 van het onderzoek doorlopen. Pas over drie jaar komen de resultaten van Fase 2, een onderzoek bij 220 patiënten. En pas ten vroegste tegen 2021 kan het middel op de markt komen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud