Advertentie
Advertentie

Eerste koopadvies voor Biocartis

©KBC Securities

Het eerste analistenrapport over Biocartis is er. Kopen, is het advies. Koersdoel: 16,5 euro. Dat is ruim 40 procent boven de introductieprijs.

De black period is voorbij bij Biocartis . Analisten mogen pas rapporten over een nieuw aandelen uitsturen, 40 werkdagen na de beursgang van het bedrijf in kwestie. Dat is vandaag het geval bij Biocartis.

KBC Securities - dat tevens betrokken was bij de beursgang - kleeft een koopadvies op het aandeel. Koersdoel: 16,50 euro. Dat is 43 procent boven de prijs (11,50 euro) waartegen het aandeel naar de beurs trok. Biocartis haalde bij die beursgang 115 miljoen euro op.

Biocartis zal nog jaren verlies maken. En de cashberg zal slinken. Verwonderlijk is dat niet. Het bedrijf zal de komende jaren wel omzet boeken, maar blijft fors investeren in onderzoek en ontwikkeling. Jan De Kerpel van KBC Securities verwacht dat de ommekeer er dit decennium nog zal komen en break even zal draaien ten laatste in 2020. 

©.

De Kerpel verwacht dat de omzet exponentieel zal stijgen, richting 500 miljoen euro in 2022. Biocartis ontwikkelde een systeem om snelle diagnoses te stellen, zowel voor kanker als voor infectieziektes zoals ebola of bloedvergiftiging.

©KBC Securities

Initieel zal de omzet vooral uit de verkoop van die systemen komen, maar de grote driver is de verkoop van de testen zelf. Dat zijn cartridges waarin alles wat een laborant nodig heeft, aanwezig is. Met het grote verschil dat de laborant niet meer moet doen dan het bloed-, weefsel-, tumor- of speekselstaal in de cartridge steken, de cartridge in het systeem. Dan gebeurt alles automatisch.

Biocartis heeft momenteel slechts 1 test op de markt die op het systeem draait, maar wil er per jaar 4 tot 5 nieuwe op de markt brengen wat de kosten om die te ontwikkelen hoog zal houden op zowat 30 miljoen euro per jaar. Het werkt ook samen met partners als Abbott en J&J. De Kerpel verwacht vooral veel van de test voor bloedvergiftiging. Een deel van de omzet zal Biocartis moeten afstaan aan partners in de vorm van royalties.

Concurrent met 4 miljard beurswaarde

Biocartis is niet de enige speler in de markt, maar volgens De Kerpel onderscheidt Biocartis zich onder andere doordat laboranten de stalen helemaal niet moeten voorbewerken vooralleer ze het diagnostisch toestel ingaan.

De concurrenten die Biocartis het meest benaderen zijn Cepheid en Iquum. Cepheid draaide vorig jaar al 470 miljoen dollar omzet en heeft al een twintigtal testen op de markt. Op Nasdaq is het zo'n 4 miljard dollar waard.

Overnames

Die andere, Iquum, werd vorig jaar overgenomen door Roche voor 450 miljoen dollar. Ook het Franse Biomerieux verzekerde zich twee jaar geleden van een gelijkaardige platformtechnologie door Biofire over te kopen voor 450 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud