Eilandenconflict treft Japan Airlines

De Aziatische markten waren zeer wispelturig dinsdag. In Japan leidde de dividenddeadline tot last-minuteaankopen en stijgingen, maar vrees over Europa temperde het enthousiasme. In China haalde vrees voor de groeivertraging het van hoop op stimuli. Japan Airlines heeft last van reizigers die afzien van hun trips naar China, vanwege het territoriale conflict.

Er was behoorlijk veel handel op de beurs in Tokyo, gedreven door de dividenddeadline: het was de laatste kans voor meer dan 900 aandelen om ze in portefeuille te nemen met het bijbehorende recht op een dividend eind september, gezien ze morgen zonder dat recht noteren. Daar werd ruimschoots gebruik van gemaakt, zeker voor aandelen die de jongste tijd koersverliezen hadden opgetekend.

Anderzijds sijpelde de vrees door over de eurocrisis, en de signalen van de laatste dagen dat er weinig vooruitgang wordt geboekt in de oplossing daarvan. Dat temperde het enthousiasme. Onder meer de makers van kantoormachines Ricoh (-2,5%) en Brother (-1%) werden afgerekend op het feit dat ze meer dan 20 procent van hun omzet in Europa halen.

De Nikkei225 sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger, nadat de index in de loop van de handelsdag tot 0,5 procent lager had gestaan.

Een uitschieter naar boven was er voor Suzuki (+4,9%), dat voordeel deed bij een bericht dat het in India in de komende week de autoprijzen zou verhogen, om gestegen kosten en wisselkoersrisico's in te dekken.

Japan Airlines, dat vorige week terugkeerde naar de beurs, moest daarentegen 8,7 procent achteruit en eindigde 10 procent onder zijn introductiekoers. De vliegtuigmaatschappij voelt het effect van het territoriale conflict over de Senkaku-eilanden dat Japan en China uitvechten: groepsreizen naar China worden massaal afgezegd. Ook All Nippon Airways (-1%) heeft daar last van. Beide maatschappijen samen zagen tussen nu en eind november al 52.500 boekingen geschrapt.

China

In China gingen de aandelen in het algemeen lager, voor het eerst in drie dagen, omdat de vrees voor de groeivertraging opnieuw de overhand nam op de speculaties over de stimuleringsmaatregelen die de overheid zou nemen.

De handel liep echter zeer wispelturig. De Shanghai Composite Index wisselde een tiental keren van richting en sloot uiteindelijk 0,2 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud