Ein danke schön van Elia voor Angela

Brussel sloot voor de tweede dag op rij met winst af en rangschikte zich in de top van de sterkste West-Europese stijgers. Gastankerrederij Exmar ging door op zijn elan van maandag en Albert Frère wil minstens tot 2029 vriendjes blijven met de Canadezen. Maar netbeheerder Elia trok de meeste aandacht door een nieuwe recordkoers. Met een 'danke schön' aan bondskanselier Merkel.

Op Athene na, koersten alle grote Europese aandelenmarkten hoger en Brussel surfte vrolijk mee op die golf. Beleggers putten vertrouwen uit het nieuws dat in de Verenigde Staten vorderingen gemaakt worden over een compromis over de begroting. Zonder zo'n akkoord worden automatisch zware besparingsmaatregelen in gang gezet die de Amerikaanse economie, nog altijd de grootste ter wereld, zware schade kunnen toebrengen. De Bel-20 sloot op 2.480,36 punten, een winst van 0,67 procent.

Quasi achteloos, op kousevoeten, zoals we dat van hem gewoon zijn, vestigde de Belgische elektriciteitsnetbeheerder Elia een nieuw record. De vervoerder van elektriciteit eindigde op 33,91 euro, 1,4 procent meer dan de slotkoers van maandag. In de zomer kwam het al met mooie halfjaarcijfers, maar daar schonk de markt toen bitter weinig aandacht aan. Dieter Furnière van KBC Securities zag geen specifieke aanleiding voor de groei, behalve dan dat het aandeel wat 'achterstand aan het inlopen is' en 'meer analisten Elia beginnen opvolgen'.

Maar er is natuurlijk ook Duitsland. De aansprakelijkheid van dochter 50Hz in Duitsland is verkleind na een verandering van de regelgeving daar, merkte Furnière nog op. En dat bondskanselier Angela Merkel deze namiddag in Schwerin nog eens herhaalde dat er belangrijke nieuwe investeringen nodig zijn in het Duitse elektriciteitsnet, deed Elia zeker ook geen kwaad. De tarieven die Duitse netbeheerders mogen aanrekenen, worden deels bepaald door het investeringsniveau. De overname die Elia daar vorig jaar deed, ontpopt zich steeds meer als één van de beste Belgische investeringen ooit.

In Mechelen stijgt de spanning nu het bod van Liberty Global op de telecom- en televisiegroep Telenet van start is gegaan. De Amerikanen blijven hardnekkig vasthouden aan 35 euro per aandeel, maar er zal heel wat overtuigingskracht aan te pas komen om de belegger over de streep te trekken. Vooral omdat de onafhankelijke bestuurders vinden dat er pas vanaf 39 euro kan gesproken worden. De markt lijkt toch schuchter in te zeggen op een hoger bod, want het aandeel ging nauwelijks 1 procent hoger tot 35,51 euro.

Wie niet gelooft in de waan van de dag en ondanks zijn gezegende leeftijd op lange termijn blijft denken is Albert Frère. Zijn vennootschap NPM en de groep Power Corporation du Canada hebben na meer dan een jaar onderhandelen, hun aandeelhoudersovereenkomst verlengd tot 2029. De huidige liep nochtans pas af in 2014. Door dit akkoord behouden Paul Desmarais en Albert Frère elk de helft van de zeggenschap over het Nederlandse Parjointco dat op zijn beurt 75,5 procent van de stemrechten in de Zwitserse Pargesa Holding bezit. Pargesa controleert 51,8 procent van GBL . GBL won 1 procent tot 60,19 euro.

De chemiegroep Solvay zit stilaan tegen haar limiet aan, zo vindt tenminste KBC Securities. Het beurshuis verlaagde immers zijn advies voor de Belgische groep van ‘kopen’ tot ‘bijkopen’, maar trok het koersdoel wel op van 105 tot 112 euro. Wim Hoste had zijn advies in januari verhoogd van 'houden' tot 'kopen', maar sindsdien maakte het aandeel een bijzonder stevige rally door. Het opwaarts potentieel is hierdoor kleiner geworden. Het aandeel leverde 0,3 procent in tot 107,70 euro.

Solvay kondigde aan dat het zijn soda-activiteiten gaat herstructureren. Het is de bedoeling de capaciteit van bepaalde vestigingen beter te benutten en de kosten te drukken. De vraag naar soda in West- en Zuid-Europa is afgenomen en mede daardoor kampt de groep in sommige Europese vestigingen met overcapaciteit. Midden 2013 mag een concreet actieplan worden verwacht. Bank Degroof gelooft niet dat de aangekondigde maatregelen tot een capaciteitsreductie leiden. Het beurshuis behoudt zijn advies van 'hold' en zijn koersdoel van 95 euro.

Voor Nyrstar behoudt Deutsche Bank dan weer zijn advies ‘kopen’, maar hier wordt het koersdoel verlaagd, van 7 naar 6,39 euro. Volgens het beurshuis zijn drie dingen essentieel voor een succesvolle mijnbouwer, één daarvan is een aandeelhoudersvriendelijk management. En daar laat Nyrstar het wat afweten met een score van 10,1, terwijl 1 het hoogste is. De zinkspecialist scoort goed in operationale controle en kostenbeheersing, maar laat steken vallen in financiële risico’s, projectuitvoering en portefeuillebeheer, vindt het beurshuis. Nyrstar won 4,6 procent tot 4,70 euro.

Vastgoedgroep Ascencio heeft een nieuwe aandeelhouder. Verzekeraar Intégrale bracht de rechten in die het had op vijf gebouwen die Ascencio leasde. Intégrale krijgt daarvoor een belang van 1,26 procent in Ascencio, een belang dat tegen de huidige koers 2,4 miljoen euro waard is. Bank Degroof ziet geen reden om het koersdoel (50 euro) of zijn advies (houden) te veranderen. Ascencio won 4 procent tot 52 euro.

Voor de tweede dag op rij koerste Hamon, de producent van koelsystemen en warmtewisselaarsstevig hoger. 'Een herstel na de forse daling de vorige maanden én het bericht vorige week dat de topman een pak aandelen had bijgekocht', verklaren die stijging volgens Geert Smet van De Belegger. Hamon sloot op 11,76 euro, een winst van 8,5 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud