Energiebedrijven antwoorden met fusie op lage olieprijs

Baker Hughes – de derde grootste dienstverlener in de oliesector – zou geïnteresseerd zijn in de overname van Halliburton Co, de nummer twee in de sector. ©REUTERS

Sterke Amerikaanse verkoopcijfers volstaan niet om Wall Street de goede richting uit te sturen. Twee dienstverleners in de energiesector overwegen intussen de krachten te bundelen tegen de dalende olieprijs. Die hangt al langer als een schaduw boven de Amerikaanse beurzen.

Nog voor de opening de beurzen kwam er goed macro-economisch nieuws uit de Verenigde Staten. Consumenten lijken weer vertrouwen te winnen. Amerikaanse winkels verkochten de voorbije maand opnieuw meer. 

In september was er voor het eerst in 8 maanden nog een terugval. Maar de nieuwe cijfers bevestigen dat het dus niet om een trend ging. De consumenten profiteren van de lagere olie- en gasprijzen en kunnen hun budget elders aan spenderen.

Toch gaven de positieve verkoopcijfers geen garantie op een positieve opening van de beurzen. Kort na opening blijven zowel de Dow Jones , de Nasdaq  als de S&P500 (+0,1 procent, 2040 punten) hangen rond het nulpunt. 

Lage olieprijs

Net zoals de voorbije dagen houdt ook de lage olieprijs Wall Street in de greep, vooral dan de bedrijven die actief zijn in de energiesector. Niet alleen de grote producenten, maar ook andere spelers zoals de uitbaters van olievelden worden getroffen. Al lijken twee bedrijven aan een oplossing te werken om hun vel te redden.

Baker Hughes – de derde grootste dienstverlener in de oliesector – zou namelijk geïnteresseerd zijn in de overname van Halliburton Co, de nummer twee in de sector. De bedrijven bevestigen dat ze rond de tafel zitten.

Door een fusie zouden Baker Hughes  en Halliburton  meer tegengewicht kunnen bieden en efficiënter kunnen werken. Beleggers reageerden in eerste instantie enthousiast op het nieuws en beide aandelen gingen meer dan drie procent omhoog. Wat later op de ochtend milderde het enthousiasme wat. 

Autoverhuurder Hertz  krijgt dan weer rake klappen nadat het bedrijf vrijdag toegaf dat het zijn resultaten voor 2012 en 2013 zal herberekenen.

In maart raakte na de aanstelling van een nieuwe CFO al bekend dat door een boekhoudkundige kwestie de resultaten van 2011 herzien moesten worden. Nu blijkt dat ook het geval voor de twee jaren die daarop volgden. Het aandeel van Hertz duikt stevig in het rood.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud