Enkele techno-aandelen weerstaan sombere trend

Op Wall Street overheerst veeleer het nieuws van enkele tegenvallende macro-economische indicatoren. De Dow Jones en S&P500 zitten na bijna een uur handel licht lager. Technologiebedrijven die wisten te verrassen met beter dan verwachte resultaten onttrekken zich aan de trend. De Nasdaq houdt in het eerste uur handel zowat een half procent winst vast.

De macrocijfers die vandaag in de Verenigde Staten werden bekendgemaakt, vallen tegen: meer werkloosheidsaanvragen dan verwacht op weekbasis, de verkoop van bestaande woningen valt tegen en ook de Philly Fed, een belangrijke indicator van de gezondheidstoestand van de nijverheid, stelt teleur. In zulke weinig hoopgevende context is het niet zo verwonderlijk dat de ruime aandelenhandel niet optimistisch verloopt.

Een uitschieter naar beneden is de warenhuisketen Safeway, die bijna 9 procent naar beneden dook. Safeway kwam met tweedekwartaalresultaten die niet fraai ogen op nettoniveau, ook al ging de omzet op vergelijkbare basis (zonder nieuwe winkels) licht hoger: de nettowinst ging 16 procent lager. De warenhuisgroep vecht om haar klanten te behouden, tegen de lokroep van Wal-Mart en Target in, en moet daarvoor de publiciteitsinspanningen verhogen. Tegelijk nemen de kosten van enkele grondstoffen, waaronder mais en olie, toe. Die prijsstijgingen doorrekenen aan de klant is echter in de concurrentiestrijd zeer moeilijk.

Ook Morgan Stanley kwam met resultaten, en die waren slechter dan verwacht, met een koersdaling van 2 à 3 procent tot gevolg. Het beurshuis kreeg klappen te verwerken in zijn obligatiehandel. Het lijkt er sterk op dat grote klanten hun vertrouwen wat verloren in de kwaliteit van het beurshuis, dat een ratingverlaging van Moody's te slikken kreeg. Bij concurrent Goldman Sachs was de obligatiehandel net de sterkhouder van de kwartaalresultaten. Morgan Stanley verzekert dat tegen eind juni het effect van de ratingverlaging aan het wegebben was. Maar het had dus wel impact in het tweede kwartaal.

Techno 

De technologie-aandelen kunnen wel tegen de algemene sombere trend ingaan op basis van hun eigen resultaten. Zo schiet Ebay, dat sterke inkomsten rapporteerde, meer dan 8 procent hoger. Iets minder koerswinst, maar ook nog een mooie klim van meer dan 4 procent, boekte IBM dat gisteren nabeurs zijn winstverwachting naar boven bijstelde.

Opvallend is het verschil tussen de twee chipmakers Intel en Qualcomm, die zich beide voorzichtig uitspraken voor de nabije toekomst. Qualcomm surft fors hoger, met haast 4 procent, omdat het de grootste verkoper is van chips voor mobiele telefoons, en merkt dat consumenten buiten Europa en Noord-Amerika aan het overstappen zijn naar betere telefoons. Intel daarentegen, maker van chips voor pc's, daalt omwille van de afremmende groei in China.

Van dat laatste kan ook Microsoft wel eens last hebben. Het aandeel koerst in afwachting van de resultaten die nabeurs worden bekendgemaakt, echter licht hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud