Escalerende handelsoorlog kleurt beurzen rood

Een trader aan het werk op de beurs van Frankfurt. ©REUTERS

Nieuwe dreigementen van Donald Trump aan het adres van China zetten wereldwijd de beurzen op een stevig verlies.

De reactie van China op de Amerikaanse importheffingen op Chinese producten is de Amerikaanse president Donald Trump in het verkeerde keelgat geschoten. Hij overweegt de invoerheffingen op Chinese goederen verder uit te breiden en denkt eraan nog eens 200 miljard dollar aan import voor 10 procent te belasten.

Het Chinese ministerie van Handel zei onmiddellijk dat het zal terugslaan met ‘kwalitatieve’ en ‘kwantitatieve’ maatregelen als Washington een bijkomende lijst met tarieven op Chinese producten publiceert.

Bluf?

‘Trump lijkt dezelfde tactiek aan te wenden als tegenover Noord-Korea: bluffen om een voordeel te hebben bij de onderhandelingen. Het probleem is dat het onwaarschijnlijk is dat dergelijke tactiek bij China werkt’, zei Kota Hirayama, groeimarkteneconoom bij SMBC Nikko Securities in Tokio, aan Reuters.

De escalerende handelsoorlog zadelde de Europese beurzen maandag met gemiddeld 1,1 procent verlies op en de neerwaartse trend zet vandaag door. De EuroStoxx50 verloor bij de opening nog eens een klein procent. Het verlies is op de middag opgelopen tot 1,1 procent.

Alle sectoren kleuren rood, maar de zwaarste klappen zijn voor technologiebedrijven (onder meer chipproducenten en aanverwanten), consumentenartikelen, grondstoffen en industriële bedrijven.

In Brussel noteert de Bel20 0,5 procent in de min. Analistenrapporten wegen op Bpost , Telenet en Proximus .

Veilige havens

In Azië waren de verliezen nog veel groter. Vooral in China duwden beleggers massaal op de verkoopknop. Gemiddeld zakten de Chinese beurzen 3,5 procent. De beurs van Tokio sloot 1,8 procent in de min en Seoel 1,5 procent.

Beleggers stappen uit meer risicovolle effecten en vluchten naar 'veilige havens'. De koersen van overheidsobligaties gaan hoger en ook de Japanse yen zit in de lift. De euro zakt 0,6 procent tegenover de dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud