Advertentie

Euro klimt boven 1,38 dollar

De stijging van de euro roept de vraag op of ECB-voorzitter Mario Draghi stoïcijns kan blijven toekijken. (Foto: Reuters) ©REUTERS

De euro zet zijn gestage klim verder en noteert donderdag voor het eerst in twee jaar boven 1,38 dollar. De sterkere wisselkoers is het gevolg van de speculatie over de toekomstplannen van de Amerikaanse centrale bank, maar verhoogt de druk op de Europese evenknie.

Het is geleden van november 2011 dat de euro zo sterk stond ten opzichte van de dollar. De stijgende wisselkoers is slecht nieuws voor de Europese economie, die net schuchtere tekenen van herstel vertoont. De duurdere euro tast de internationale competitiviteit van de muntunie aan en dreigt dus het prille herstel te fnuiken.

Federale Reserve

De verklaring voor de opwaardering van de Europese munt valt aan de overkant van de grote plas te rapen. Dinsdag publiceerde het Amerikaanse ministerie van Arbeid zijn - uitgesteld - banenrapport. De publicatie is een maandelijks hoogtepunt voor de fans van macro-economische indicatoren, omdat het richtinggevend is voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed).

Met 145.000 nieuwe banen in september stelde de arbeidsmarkt in de VS teleur. De consensus onder analisten was een jobcreatie van 180.000 stuks. Bovendien bevatte het rapport de laatste betrouwbare data over de arbeidsmarkt voor dit jaar. Door de sluiting van een resem Amerikaanse overheidsdiensten als gevolg van de begrotingsperikelen in Washington, zullen de cijfers de komende maanden vertekend zijn. 

Dat doet de markten besluiten dat de Fed minstens tot begin volgend jaar zijn maandelijkse stimulus niet zal beginnen afbouwen. In september besliste voorzitter Ben Bernanke dat het economisch herstel niet sterk genoeg was om al op de rem te gaan staan, de volgende maanden krijgt de voorzitter geen betrouwbare data om zijn mening te herzien. Ook van Janet Yellen, die vanaf januari het roer overneemt, wordt verwacht dat ze niet snel zal bijsturen.

Frankfurt

Door stijging van de euro lijkt de Europese Centrale Bank (ECB) aan zet. Na afloop van de vorige rentevergadering begin deze maand liet voorzitter Mario Draghi verstaan dat hij zich vooralsnog weinig zorgen maakt. 'De wisselkoers is geen doelstelling van ons beleid', zei hij.

In tegenstelling tot de Amerikaanse, Britse en Japanse centrale bank heeft de ECB geen inkoopprogramma voor schuldpapier lopen. Dat doet de rente zakken en moet de economie zuurstof geven. Frankfurt verschafte eind 2011, begin 2012 wel goedkope kredieten aan de banken in de eurozone (LTRO-programma), maar die worden nu terugbetaald. Daardoor krimpt de balans van de ECB zelfs gestaag.

Met zijn monetaire gestrengheid wil Draghi de Europese politiek onder druk zetten om de problemen in de economie aan te pakken. De vraag is of hij zijn stoïcijnse houding niet zal moeten veranderen als de euro blijft stijgen ten opzichte van de dollar.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud