Eurohoop zet Bel20 op rozen

Vernieuwde hoop op een krachtdadige aanpak van de eurocrisis zorgde maandag voor een brede koopgolf op de Europese beurzen. In de Bel20 tekende Umicore voor de opmerkelijkste koersbeweging. De materiaaltechnologiegroep publiceerde voorbeurs zwakker dan verwachte resultaten, maar het aandeel koerste niettemin fluks hoger.

De Bel20 sloot 1,25 procent hoger op 2.315,91 punten. Ook de belangrijkste andere Europese aandelenmarkten deden het uitstekend.

Beleggers hopen dat de euroleiders deze week de daad bij het woord voegen. Vorige week beloofden ze unisono 'alles' te zullen doen om de euro te redden. Deze week moeten ze 'deliveren'. Te beginnen met Mario Draghi, de voorzitter van de ECB. Die nodigt donderdag de pers uit voor het rentebesluit, al zal het verzamelde journaille vooral uitkijken naar concrete engagementen om de eurozone te ondersteunen.

Bank- en verzekeringsgroep KBC kon het meest van profiteren met een winst van 6,7 procent tot 17,31 euro. Verzekeraar Ageas won 3,3 procent tot 1,67 euro.

Nog in de Bel20 steeg Umicore 1,7 procent tot 35,97 euro. Deze ochtend stond er zelfs een winst van 5 procent op de tabellen. Toch wel opmerkelijk, want voorbeurs liet het bedrijf licht slechter dan verwachte halfjaarcijfers los. De recurrente bedrijfswinst zakte met 11 procent tot 192 miljoen euro, en dat terwijl analisten op 204 miljoen euro hadden gehoopt. Beleggers hadden duidelijk op nog erger gerekend.

Het halfjaarverslag van Umicore is bovendien een toonbeeld van transparantie, en dat lijkt de beleggers te charmeren. Umicore legt in een lijvig rapport van 31 pagina's van naaldje tot draadje uit waarom het de voorbije zes maanden operationeel wat minder ging. En waarom het bedrijf nog altijd denkt de jaarprognose 370 tot 400 miljoen euro recurrente bedrijfswinst te zullen halen. Al zal de uitkomst wellicht dichter bij 370 dan bij 400 miljoen liggen, zegt Umicore zelf.

Voorts sprong ook de koersstijging van Nyrstar in het oog. Het aandeel won nog eens 4,4 procent, nadat de koers vrijdag al meer dan 15 procent was gestegen. Vrijdagochtend publiceerde de zinkmultinational zijn halfjaarrapport, en dat geeft beleggers - die de hele maand juli tobden over de impact van de wereldwijde groeivertraging op Nyrstar en de reden voor de verkoop van een groot pakket aandelen door topman Roland Junck - duidelijk wat houvast.

Colruyt hoorde bij de schaarse verliezers in  de Bel20 met een koersdaling van 0,05 procent tot 36,78 euro. De supermarktketen publiceerde vrijdagavond sterke omzetcijfers voor het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2012/2013, maar beleggers moeten duidelijk nog wat bekomen van de verschroeiende opwaartse rit van de voorbije weken.

Solvay steeg 0,2 procent tot 89,23 euro. Citigroup raadt beleggers aan om het aandeel te verkopen. Volgens de analisten van het beurshuis moet de markt er zich van bewust zijn dat 'negatieve trends' pas met vertraging in de resultatenrekening van het bedrijf zullen opduiken. Credit Suisse is dan weer lovend. Het beurshuis ziet meer en meer tekenen dat de strategie van de nieuwe CEO Jean-Pierre Clamadieu al zijn vruchten begint af te werepen.

Meest geliefd

Ook AB InBev (+1,3%, 66,28 euro) kreeg een rist analistenrapporten te verwerken. De analisten van Jefferies verwachten een sterke groei van de verkochte biervolumes in het tweede kwartaal, vooral dankzij sterke ‘thuismarkt’ Brazilië. AB InBev komt dinsdag voorbeurs met resultaten.

Bij Citigroup is AB InBev het ‘meest geliefde aandeel’. De Citi-analisten menen dat de markt nog steeds niet het volledige potentieel van de overname van de Mexicaanse brouwer Modelo heeft ingeprijsd.

En ook de analisten van Morgan Stanley zien het positief in voor de Belgisch-Braziliaanse brouwer. Ze maken zich weinig zorgen over de impact van de fors gestegen graanprijs op de resultatenrekening van AB InBev. Door de aanhoudende droogte in de VS swingen de prijzen voor graan de pan uit. Maar in feite is de ‘pure grondstoffenkost’ relatief klein voor AB InBev, klinkt het. Verwerkingskosten en kosten voor verpakking en logistiek zijn veel belangrijker bij het berekenen van de kostprijs. Bovendien zijn de prijzen voor suiker en aluminium (voor de blikjes, red.) met 15 procent gedaald sinds vorig jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud