Euronav tankt 390 miljoen goedkoop geld

De Euronav-tanker 'Flandre' ©kris van hamme

De olietankerrederij spijst dankzij het lagerentebeleid van Mario Draghi vlot de oorlogskas.

Euronav is de oorlogskas tegen een stevig tempo aan het spijzen. Gisteren cashte de olietankerrederij al 100 miljoen dollar (95 miljoen euro) door een sale-and-lease-bank van vier supertankers, vandaag volgt een kredietlijn van 410 miljoen dollar (390 miljoen euro) voor de herfinanciering van 11 tankers - die ook in onderpand gegeven worden - en werkkapitaal. 

De lening wordt gebruikt om de bestaande lening van 500 miljoen dollar van 24 maart 2014 te herfinancieren en loopt tot 2023. De afbetaalde lening liep maar tot 2020, zodat de reder zich nu langer van kredieten kan verzekeren. 

CFO Hugo De Stoop stipt aan dat het huidige krediet naast flexiber en langlopender ook nog eens 50 basispunten goedkoper dan is dan de vorige, namelijk de LIBOR-referentie plus 2,25 procent. De LIBOR-interbankenrente op drie maanden beloopt op dit ogenblik exact 1 procent.

'Wij geloven dat in de huidige markt bankleningen de beste manier manier zijn om waarde te creëren voor aandeelhouders op lange termijn', besluit De Stoop. De boodschap is duidelijk: goedkope schulden bijtanken om in deze crisistijden met overcapaciteit en lage tarieven op jacht te gaan naar overnames. CEO Paddy Rogers liet er vorig jaar geen twijfel over bestaan op zoek te zijn naar opportuniteiten. 

Volgens het jaarverslag over 2015 telde Euronav iets meer dan 1 miljard dollar bankschulden, waarop de rederij 38 miljoen dollar rente betaalde. 

GRAZIE MILLE, MARIO

Belron is lang niet het enige Belgische bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt. Onder meer Fluxys Belgium, Balta, EandisUmicoreTelenetProximus, GBLEtexEuronavGreenyard,Ontex, Cofinimmo, Telenet, Elia, Bekaert en Immobel kozen die weg al. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud