Advertentie

Euronext: Ageas eenzame uitblinker in Bel20

De Europese beurzen doken in het rood door forse tegenvallers uit Duitsland en Italië. Ageas was het zelfdzame lichtpunt in de Bel20.

Cijfers uit Duitsland zetten een domper op de Europese beurzen. De fabrieksbestellingen in de motor van de economie op het oude continent vielen met 3,2 procent terug. Economen rekenden nochtans op een toename met 0,9 procent.

'De cijfers van vandaag tonen aan dat de neerwaartse risico's voor de Duitse economie niet enkel komen van geopolitieke spanningen, maar ook van een langer dan verwacht aanhoudende zwakke vraag vanuit de andere eurolanden', reageert ING-econoom Carsten Brzeski.

Bovendien kwam het nieuws dat Italië in het tweede kwartaal opnieuw in een recessie gesukkeld is. Het Italiaanse bureau voor de Statistiek Istat deelde mee dat de economie in het tweede kwartaal 0,2 procent gekrompen is. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar had de derde economie van de eurozone ook al een krimp van 0,1 procent laten optekenen.

Met tegenvallende cijfers uit Italië en Duitsland mag het weinig verwonderen dat de markt zich plots weer zorgen begint te maken over het herstel in de eurozone. Alle hoera-berichten de laatste maanden ten spijt, kan de crisis nog niet definitief ten grave worden gedragen.

Rond de middag verloor de Bel20, de korf met de belangrijkste Brusselse aandelen, 1,1 procent, maar bij de slotbel bleef het verlies beperkt tot 0,3 procent naar 3.057,37 punten. De Euro Stoxx50, een goede graadmeter voor het marktsentiment in Europa, gaf 0,7 procent terrein prijs.

Het beperktere verlies voor Brussel was in de eerste plaats te danken aan Ageas. Het aandeel won 3 procent naar 26,635 euro. Daarmee koerst de verzekeraar wel nog altijd 10 procent lager dan begin vorige week, toen een Amsterdamse rechter de deur openzette voor de betaling van een schadevergoeding aan de gedupeerde Fortis-beleggers.

De stevige stijging van Ageas was te danken aan de stortvloed aan nieuws waarmee het bedrijf woensdag voorbeurs uitpakte. Het belangrijkste nieuws voor de belegger is ongetwijfeld dat er een nieuw aandeleninkoopprogramma komt ter waarde van 250 miljoen euro. Daarnaast verkoopt de verzekeraar zijn niet-strategische levensverzekeringsactiviteiten in het VK en komt er ook een kleine overname in Italië.

De halfjaarresultaten zelf waren beter dan verwacht. De nettowinst verschrompelde weliswaar van 472 naar 31 miljoen euro, maar dat resultaat is deels toe te schrijven aan de provisie van 130 miljoen euro die Ageas in de boeken neemt voor de mogelijke schadeclaims. De verzekeraar heeft wel nog beroepsprocedure lopen tegen de uitspraak.

Bank Degroof haalt zoals gebruikelijk een passend citaat uit de kast om zijn ochtendrapport te titelen. 'No man is rich enough to buy back his past', parafraseert Degroof de Britse schrijver Oscar Wilde.

Voor het overige is analist Dirk Peeters best te spreken over het rapport van Ageas. 'De winst over het tweede kwartaal is hoger dan verwacht en het nieuwe inkoopprogramma kan het aandeel ondersteunen.' Peeters behoudt zijn 'koop'-advies en koersdoel van 37 euro.

De collega's van ING stellen dat ze voor de rechterlijke uitspraak een inkoopprogramma van 300 tot 400 miljoen euro verwachtten, maar dat de aangekondigde 250 miljoen euro toch een sterk signaal van vertrouwen is naar de aandeelhouders. 

Analist Albert Ploegh voorspelde profetisch een vrij sterke koersreactie op woensdag, met dank aan de beter dan verwachtte resultaten, de ingeloste belofte aan de aandeelhouders en de stevige afstraffing van het aandeel vorige week. Ploegh hanteert een koopadvies en een koersdoel van 39 euro.

Nog binnen de Bel20 meldde het persbureau Reuters dat UCB (-1%, 67,51 euro) zijn dochter Kremers Urban, een specialist in generische middelen, in de etalage plaatst. De biofarmagroep zou daarvoor de zakenbank Lazard aangeduid hebben. Er circuleert een prijskaartje van 1 tot 1,5 miljard euro. 

'Dat is met een bedrijfswinst voor afschrijvingen van 125 miljoen euro geen onrealistische prijs,' stelt KBC Securities-analist Jan De Kerpel. Hij stipt aan dat UCB de cash kan gebruiken om de schuld deels af te bouwen én om het onderzoeksbudget te versterken. De analist wijst er nog op dat de fusie- en overnamekoorts in de sector garant staat voor hoge prijzen en vooral Amerikaanse farmabedrijven gretig op zoek naar manieren om hun buitenlandse cash fiscaal voordelig aan het werk te zetten, voor de Amerikaanse fiscus het achterpoortje van die buitenlanddeals sluit.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud