Euronext: Ageas herstelt na beroep, Umicore verrast positief

De Bel20 zakte met 0,8 procent. Daarmee presteerde de Brusselse beurs de helft beter dan Europa. Puike resultaten van Umicore en een herstel van Ageas droegen daartoe bij.

In de Bel20 sprong Ageas 7 procent hoger tot 26,86 euro. Daarmee kwam een einde aan de stevige daling tijdens de voorbije twee handelsdagen. De verzekeraar maakte voorbeurs bekend dat hij cassatieberoep aantekent tegen het vonnis van de Amsterdamse rechtbank, waardoor hij zou moeten opdraaien voor misleidende informatie die zijn voorganger Fortis zou hebben verschaft. De Fortis-erfgenaam legt wel een provisie aan van 130 miljoen euro voor de schadeclaims die uit het vonnis kunnen voortvloeien.

In het voorlopig recentste rapport over Ageas verlaagt het Zwitserse Credit Suisse zijn advies van 'bijkopen' naar 'houden'. 'Proberen te berekenen hoeveel Ageas nu precies aan schadevergoedingen moet betalen, is een oefening in nutteloosheid,' schrijft analist Christopher Esson. Om daarna een ruwe schatting te geven van 500 miljoen euro tot 1 miljard euro.

De onzekerheid over de potentiële schadevergoedingen zal volgens Credit Suisse nog een hele poos op het aandeel wegen - tot het proces rond is. Vandaar de adviesverlaging. Credit Suisse knipte ook stevig in het koersdoel van Ageas dat terugvalt van 36 euro naar 30 euro.

Liefst zes Bel20-bedrijven, goed voor een gewicht van 50 procent, publiceerden halfjaarresultaten. Umicore verraste daarbij het meest in positieve zin. Het aandeel won bijgevolg 2,6 procent tot 36,1 euro. 

Umicore verhoogde zijn winstprognose voor 2014. De materiaaltechnologiegroep rekent nu op 265 à 280 miljoen euro recurrente bedrijfswinst, wat wel nog steeds betekent dat dat cijfer 8 tot 13 lager dan vorig jaar zal liggen.

Ook het zwaargewicht AB InBev kwam met resultaten, die moeiteloos de verwachtingen inlosten. Analisten hadden blijkbaar de positieve invloed van het WK Voetbal nog onderschat. Bovendien blijft het management van de bierreus vlot doen waarin het het beste is: namelijk synergievoordelen halen uit de overnames. Het aandeel verloor niettemin 0,9 procent tot 80,98 euro.

Solvay (-2,3%, 120,85 euro) zette in het tweede kwartaal net als in het eerste beter dan verhoopte resultaten neer. Netto dook de chemiereus wel in het rood, als gevolg van de afsplitsing van de pvc-tak. Net donderdag kondigde Solvay ook de verkoop aan van zijn dochter Eco Services, dat zwavelzuur recycleert. De groep ontvangt 660 miljoen euro voor de afdeling.

Verder zette Telenet (-0,3%, 39,99 euro) voor het tweede kwartaal op rij het mes zet in zijn omzetverwachtingen. En anders dan in het eerste kwartaal, kon de groep ook niet verrassen met een beter dan verwachte rendabiliteit. Het aandeel verloor initieel 2 procent, maar kon tegen de slotbel terugkrabellen. 

Nog twee andere Bel20-ers gaven resultaten, maar deden dat nabeurs. De nettodividendinkomsten bij GBL (-2,2%, 74,3 euro) zijn de eerste zes maanden van het jaar licht gedaald tot 327,6 miljoen euro ten opzichte van 350,3 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De nieuwe inkomsten uit onder meer SGS en Umicore volstonden dus niet om de afgebouwde participaties in Total en Suez Environnement te compenseren.

GDF Suez (-1,7%, 19,25 euro) bevestigde de jaarprognose van een netto courante winst tussen 3,3 en 3,7 miljard euro. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) zakte met 14 procent in de eerste jaarhelft, onder meer door de zachte winter in Frankrijk en stilliggen van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud