Euronext: Ageas, Recticel en Melexis op kooplijstjes

De beurs van Brussel sloot een aarzelende handelsdag met winst. Ageas, Recticel en Melexis kregen elk een koopadvies opgeplakt.

Op de Brusselse koersborden viel bij de slotbel een bescheiden winst af te lezen. De Bel20 koerste 0,27 procent hoger naar 3.153,97 punten. Op de Europese beurzen woog het vooruitzicht van meer monetaire stimulus door de Europese Centrale Bank (ECB) nipt zwaarder door dan de opmars van de eurosceptische partijen bij de stembusslag op het oude continent.

Het belangrijkste nieuws voor de beurs van Brussel kwam dinsdag van de uitbater zelf. Euronext bevestigde dinsdag dat het nog voor de zomer naar de beurs trekt. En ook luierproducent Ontex zou zijn plannen heel binnenkort officieel maken.

In de Bel20 was Ageas (+1,7%, 30,81 euro) de op een na sterkste stijger na Telenet (+1,5%, 43,29 euro). Petercam verhoogt zijn advies voor de verzekeraar van 'bijkopen' naar 'kopen'. Het koersdoel van het beurshuis gaat naar 38 euro. 'Een opwaarts potentieel van 25 procent', klinkt het. 'De huidige aandelenkoers biedt een interessant instapmoment in een verzekeraar met sterke operaties, een aantrekkelijk positie in ontluikende landen en met potentieel voor extra aandeelhoudersvergoeding.'

Petercam verwacht dat Ageas bij de tweedekwartaalresultaten een nieuwe inkoopprogramma voor eigen aandelen zal aankondigen. Bovendien verwacht het beurshuis een dividendverhoging van 0,1 euro per aandeel per jaar. Dat samen zou in 2014 moeten leiden tot dividendrendement van 5 procent.

Op de brede markt profiteerde Recticel (+2,5%, 7,35 euro) van een positief rapport van ING. 'We sluiten niet uit dat Kingspan opnieuw interesse toont in de isolatieactiviteiten van Recticel', meldt analist Filip De Pauw. Kingspan kwam in 2010 al eens snuffelen maar een bod van 240 miljoen euro werd toen afgewimpeld.

'En als het bedrijf zijn automobielactiviteiten van de hand doet, is zelfs een overnamebod op de hele groep mogelijk', meent De Pauw. Het management heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat de automobieldivisie geen kernactiviteit meer is en verkocht zal worden indien er een deftig bod op tafel komt.

De analist trekt na de 'solide resultaten in het eerste kwartaal' zijn koersdoel voor Recticel op van 7,6 tot 8,5 euro. Het aandeel blijft op de kooplijst. Recticel noteert momenteel tegen 4,9 keer EV/Ebitda (op basis van de prognoses voor 2015), wat onder het historisch gemiddelde van 5,5 is. ING is zelfs van oordeel dat een multiple van 6,4 gerechtvaardigd is, al past De Pauw er een 'conglomeraatkorting' van 10 procent op toe. Zo komt het beurshuis tot een koersdoel van 8,5 euro.

Ook Melexis (+4,8%, 28,82 euro) kreeg dinsdag een positief rapport in de bus. Petercam herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 32,5 euro. 'De recente koersdaling van het aandeel biedt een uitstekend instapmoment', klinkt het. Melexis kleurde de vorige elf sessie rood, wat de koers over die periode 11 procent lager stuurde. Winstnemingen na de hausse van 20 procent die voortvloeide uit de publicatie van een sterk kwartaal vorige maand.

Vorige week kwam er geen al te best nieuws uit Duitsland. Een rechter daar oordeelde dat Melexis' Oostenrijkse concurrent in de productie van halfgeleiders AMS wel degelijk een geldig patent kan claimen op een sensortechnologie. Melexis betwistte die claim voor het Bundesgerichtshof. Een uitspraak in de zaak of de Belgische chipproducent het patent van de Oostenrijkers effectief schond, wordt niet voor eind volgend jaar verwacht. Volgens Petercam zullen de gevolgen van de uitspraak sowieso beheersbaar zijn. Weetje: AMS, voluit Austria Mikro Systeme, en Melexis hebben in een ver verleden een gemeenschappelijke aandeelhouder gehad: Elex, de holding van Roland Duchâtelet.

Petercam noemt Melexis 'een unieke 'play' op een van de meest stabiel groeiende marktsegmenten voor halfgeleiders, de autosector'. 'Bovenop de stijgende autoproductie zorgen belangrijke trends als het verminderen van schadelijke uitlaatgassen en de toegenomen innovatie op het vlak van veiligheid voor een groeiend aantal chips per wagen. Dat resulteert in een stabiele groei van de markt met 6 tot 9 procent op lange termijn.'  

'Volgens ons moet de tweecijferige groei van Melexis, de voorspelbaarheid van de winst en de flexibiliteit van de operaties duidelijk in de waardering verrekend zitten', stelt het beurshuis. 'Na de recente koersdaling lijkt de huidige waardering opnieuw aantrekkelijk als een langetermijninvestering.'  

De sterkste stijging in Brussel kwam op naam van Sioen (+5,9%, 9,85 euro). Het aandeel van de textielspecialist flirt zo voor het eerst sinds het najaar van 2007 met de kaap van 10 euro. Maandag was er ook al een winst van 6 procent na een analistenrapport van KBC Securities, waarin het beurshuis Sioen een koopje noemt. 

Ter Beke ten slotte ging 0,2 procent hoger naar 58,73 euro. De Oost-Vlaamse vleesproducent kreeg de bevestiging dat het zijn productie van Ardense salami niet effectief naar de Ardennen moet verhuizen. De Waalse regering vraagt de bescherming als regioproduct, maar voorziet een uitzondering voor de Vlaamse producenten. Op voorwaarde wel dat het etiket expliciet vermeldt dat de salami in Vlaanderen is gemaakt.    

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud