Advertentie

Euronext: Arseus-plannen kunnen markt niet bekoren

De beurs van Brussel sloot een bewogen dag met een relatief beperkt verlies. Analisten zijn verdeeld over de verkoop van de softwarepoot bij Arseus.

In de namiddag gaf de Bel20 even 1,6 procent prijs, maar uiteindelijk bleef het verlies beperkt tot 1 procent naar 3.097,19 punten. Ook de andere Europese beurzen beleefden een erg bewogen dag. De Euro Stoxx50, een belangrijke graadmeter voor het marktsentiment op het oude continent, ging uiteindelijk 1,6 procent lager. 

De grootste boosdoener was de dreigende wanbetaling van de Luxemburgse groep boven de Portugese bank Espirito Santo. Aan het begin van de handelsdag kwam er bovendien slecht nieuws uit Frankrijk. De industriële productie bij onze zuiderburen daalde in mei 1,7 procent ten opzicht van april, terwijl de markt op groei gerekend had. Ook de inflatie viel lager uit dan verwacht. Dat plaatst opnieuw vraagtekens bij de sterkte van het herstel in de eurozone.

En ook het resultatenseizoen blijft een belangrijke kopzorg voor de markten, want de cijfers zouden de hooggespannen verwachten wel eens niet kunnen waarmaken. Vooral in Nederland volgen de winstwaarschuwingen elkaar in snel tempo op. Gelukkig boden bemoedigende cijfers uit de VS op het einde van de dag een doekje voor het bloeden

In de Bel20 bleef maar een kwart van de bedrijven uit de rode cijfers. En enkel de vastgoedbevak Befimmo (+0,5%, 57,23 euro) won meer dan 0,1 procent. Het grootste verlies kwam op naam van de Franse energiereus GDF Suez. Het aandeel verloor 1,8 procent tot 19,5 euro.

In de korf met de voornaamste Brusselse aandelen verlaagt KBC Securities zijn koersadvies voor Colruyt (-0,8%, 37,47 euro) van 38 naar 36 euro. Het advies blijft op 'afbouwen'. Analiste Pascale Weber herziet haar prognose voor de verwachte winst per aandeel voor dit boekjaar (2014-2015) met twee procent, die van de daaropvolgende jaren met respectievelijk 7 en 8 procent. 'De druk van de concurrentie zal immers hevig blijven in de komende jaren', zo luidt het. 'En het aandeel noteert nog steeds tegen een hoge waardering'.

Het belangrijkste bedrijfsnieuws op donderdag kwam van Arseus, dat zijn softwarepoot Corelus in de etalage zet. Arseus is al langer bezig met een strategische heroriëntatie om te focussen op zijn hoofddivisie Fagron. Die is gespecialiseerd in het maken van magistrale bereidingen voor apothekers. Corilus is de laatste resterende divisie buiten Fagron.

Volgens ING-analist Matthias Maenhout zou de verkoop een logische stap zijn, onder meer 'omdat er weinig synergieën zijn tussen de twee divisies, en omdat Fagron het grootste competitief voordeel heeft en betere groeivooruitzichten heeft'. De analist berekent de impact van een verkoop op 5 tot 6 euro per aandeel. Het advies blijft op 'kopen' en het koersdoel op 47 euro, maar 'wij geloven dat er opwaarts potentieel is op ons scenario'.

Ook KBCS-analist Jan De Kerpel beoordeelt de mogelijke verkoop positief. 'Wij geloven dat de afbouw van de risico's door de verkoop en de toenemende focus op Fagron uiteindelijk de waardecreatie ten goede zal komen', klinkt het. De Kerpel heeft een koopadvies en een koersdoel van 46 euro.

De markt was het duidelijk niet eens met de positieve analyse van het analistenheir en zond het aandeel 4,8 procent lager tot 40,05 euro. Het aandeel was daarmee de op twee na sterkste daler in Brussel.

Tot slot verscheen vandaag een nieuwkomer op de Brusselse koersborden. Maar van een geslaagd beursdebuut was er geen sprake. Op dag één van zijn beurscarrière ging Argen-X meteen 7,1 procent lager naar 7,9 euro.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud