Advertentie

Euronext: Barco vindt geen genade

Na de erg bewogen beursdag donderdag, keerde de rust op de Europese beurzen terug. Barco ging stevig onderuit na een winstwaarschuwing.

Rust heeft zich vrijdag opnieuw meester gemaakt van de markten. Donderdag rolde nog een verkoopgolf over de Europese beurzen, vooral omdat betalingsproblemen bij een Luxemburgse holding boven de Portugese Banco Espirito Santo opnieuw twijfel zaaiden over de gezondheid van het financiële systeem.

Donderdagnacht haastte de gecontesteerde bank zich om een bericht te verspreiden dat ze ruim voldoende gekapitaliseerd is om de problemen bij de moederholding het hoofd te bieden. De bank werd daarin bijgetreden door de Portugese centrale bank.

Bovendien was er ook positief macro-nieuws uit Duitsland, waar de inflatie in juni lichtjes gestegen is van 0,9 naar 1 procent op jaarbasis. De Duitse cijfers zijn een verademing na de slechte indicaties over de Franse economie de dag voordien.

De zucht van verlichting die door de Europese beurzen ging, gaf Brussel echter geen wind in de zeilen. De Bel20 ging opnieuw 0,3 procent achteruit naar 3.089,07 punten. De aandelenkorf tekende daarmee voor vier verliesdagen op vijf. Enkel woensdag was er een minieme winst. In totaal gaf de Bel20 deze week 3 procent prijs.

Het voornaamste nieuws op vrijdag kwam van Barco. In het persbericht maakte het beeldvormingsbedrijf voorbeurs een stevige omzet- en winstwaarschuwing wereldkundig. De markt reageert op zijn zachtst gezegd 'not amused'. Bij de slotbel noteerde het aandeel 9,2 procent lager op 53,6 euro.

KBC Securities-analist Guy Sips verlaagt zijn advies van 'bijkopen' naar 'houden' en zijn koersdoel van 60 naar 56 euro. 'Gezien de resultaten over het volledige boekjaar lager zullen uitvallen dan in 2013, moeten we onze prognoses herzien', geeft Sips aan. De analist verwelkomt wel de beslissing om een aantal kleinere divisies zoals Defense & Aerospace in de etalage te plaatsen.

Ook Emmanuel Carlier van ING kondigt een fikse koersdoelverlaging aan. Nu staat het koersdoel nog op 59 euro met een 'houden' advies, maar met de nieuwe cijfers in het achterhoofd denkt de ING-analist eerder aan een prijs tussen 45 en 50 euro. 'We zijn de voorbije 9 maanden erg voorzichtig geweest over Barco omdat de waardering niet laag genoeg was om het hoge risico inzake de winst te compenseren. We zullen onze schattingen en koersdoel herbekijken na de publicatie van de halfjaarcijfers.' Die komen op 23 juli.

Petercam ten slotte past zijn koersdoel eveneens aan, van 60 naar 55 euro – het advies blijft ‘houden’. Analist Stefaan Genoe vindt de nieuwe prognoses voor het volledige boekjaar nog altijd niet aan de voorzichtige kant.

Terwijl u zich wellicht wanhopig begint af te vragen waar de zomer blijft, wreef Kinepolis (-0,6%, 26,25 euro) zich al openlijk in de handen voor het derde kwartaal. De bioscoopgroep liet weten dat ze op 9 en 10 juli ruim drie keer meer bezoekers ontving dan op dezelfde dagen vorig jaar – vrijdag verwacht Kinepolis eenzelfde resultaat. 'Het zou wel eens een mooie zomer kunnen worden voor Kinepolis’, klonk het in het communiqué. Op 28 augustus publiceert de groep haar halfjaarcijfers.

Ook goed nieuws bij Aedifica (-0,9%, 51 euro). De vastgoedbevak en rustoordspecialist heeft nog maar eens een overname gerealiseerd. Aedifica is nu volledig eigenaar van de BVBA Woon & Zorg Vg Aarschot voor 24 miljoen euro. De site werd recent in gebruik genomen en bestaat uit 120 vergunde bedden en een gebouw met 44 assistentiewoningen. Het woonzorgcentrum wordt uitgebaat door de groep Oase die een erfpachtovereenkomst heeft van 27 jaar. Aedifica is van plan de assisstentiewoningen later weer te verkopen omdat het die als niet-strategisch beschouwt.

'De overname is een onderdeel van het eerder aangekondigde expansieplan van 90 miljoen euro', stipt KBS Securities-analist Koen Overlaet-Michiels aan. 'Aedifica had het precieze overnamebedrag nog niet meegedeeld, maar dat wijzigt weinig.' Overlaet-Michiels hanteert een 'houden'-advies en koersdoel van 49 euro.

De analist verlaagt wel zijn advies voor sectorgenoot Retail Estates (-0,8%, 62,52 euro) van 'kopen' naar 'bijkopen'. Het koersdoel blijft ongewijzigd op 66 euro. De adviesverlaging is gewoon het gevolg van de recente rally van het aandeel. Sinds eind april dikte de koers al bijna 10 procent aan.  

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud