Euronext: Bekaert op laagste peil in vijf jaar

©BELGA

Beleggers wachten niet tot Bekaert over een maand kwartaalcijfers publiceert. Het aandeel vloog de deur uit, op een beursdag waar sowieso al weinig positiefs over te melden viel.

Voor de tweede dag op rij gaan de Europese beurzen door de toxische mix van de Amerikaanse renteklim en de vrees voor de impact van de handelsoorlog onderuit. De Bel20   verloor voor de tweede dag op rij meer dan 2 procent, en bereikt een nieuw dieptepunt sinds begin 2015. 

Bekaert   eindigde 6,7 procent lager op 19,56 euro, het laagste peil sinds het voorjaar van 2013. Echt verwonderen mag dat niet: de staaltechnologiegroep is na een late winstwaarschuwing deze zomer alle krediet kwijtgespeeld.

©rv

En bovendien: de beleggersaversie voor de autosector treft het aandeel Bekaert midscheeps. De sector vertegenwoordigt 44 procent van de omzet en is daarmee veruit de belangrijkste klant, leert de jongste presentatie van de groep. De resultaten van het derde kwartaal komen eraan op 15 november.

Hetzelfde verhaal uit de autosector weegt al maandenlang op chipfabrikant, dat dit jaar al ruim een kwart lager ging. Donderdag kon de koers weer op adem komen: het aandeel hoorde bij de sterkste daler van de dag.

Fagron   had in dit beursklimaat de ondankbare taak om naar goede gewoonte de spits af te bijten en als eerste Belgisch bedrijf inzage te geven in de activiteiten over het voorbije kwartaal. De omzet kwam iets onder de verwachtingen uit, terwijl de organische groei met 10 procent wél de prognoses van analisten inloste. 

De misser situeerde zich in Noord-Amerika, becijferde KBC Securities. Maar niet bij de megafabriek voor steriele bereidingen in Wichita, die met een groei van 84 procent jaar op jaar op koers blijft om de komende jaren tot een belangrijke omzet- en winstmotor uit te groeien.

'We becijferen dat Humco (een begin dit jaar overgenomen ontwikkelaar van merkproducten voor 45.000 Amerikaanse apotheken, red.) over het derde kwartaal 6,3 miljoen euro omzet draaide, tegenover 7,2 miljoen euro in het tweede', schrijven analisten Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs. 

Mogelijk komt er meer tekst en uitleg over Humco én Wichita op de beleggersdagen die Fagron op 16 en 17 oktober in Wichita organiseert. 's Ochtends namen beleggers wat gas terug, maar uiteindelijk kwam het aandeel opnieuw bovendrijven: Fagron steeg 0,8 procent tot 15,77 euro. Het was een van de weinige Brusselse aandelen dat donderdag kon stijgen.

Het omgekeerde overkwam Mithra (-1,3%, 23 euro), dat 's ochtends 5 procent hoger kon koersen, maar toch in het rood eindigde. Terwijl iedereen naar de uitschuiver op Wall Street aan het kijken was - kwam het bedrijf plots met een update. Die bevatte eigenlijk geen nieuwe elementen, maar het duurde even voor de markten dat begrepen hadden.

Mithra probeerde beleggers vooral gerust te stellen over de kaspositie, altijd een belangrijke indicator voor biotechbedrijven die in afwachting van commercieel succes door de onderzoekskosten bijna per definitie verlieslatend zijn. CEO François Fornieri vuurde een maand geleden zelf de onrust over de kaspositie aan, met de later 'verduidelijkte' stelling als zou Mithra de - dure - verdere ontwikkeling van Donesta zelf voor zijn rekening nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect