Euronext: Bel20 met Franse slag hoger

De Bel20 zet z'n gezapige klim voort. Dit vooral dankzij de Franse nutsreus GDF Suez.

In de ochtendhandel gaat de Bel20 0,5 procent hoger naar 3.133 punten. Beleggers putten moed uit bemoedigend economisch nieuws uit China en de notulen van de jongste bijeenkomst van de Federal Reserve, die aangeven dat de Amerikaanse centraal bankiers bepaald niet gehaast zijn om met hun stimulus richting exit te hollen.

Maar de inspiratie voor de klim komt toch vooral van eigen bodem. Nou ja, eigen bodem: GDF Suez is hofleverancier van de winst met een klim van 1,5 procent naar 20,29 euro. De Franse nutsgroep dicteert voor 12,1 procent het koersverloop van de Bel20 en moet alleen AB InBev, met een weging van goed 13 procent, laten voorgaan als invloedrijkste Bel20'er. De brouwer gaat overigens 0,6 procent hoger naar een recordpeil van 81,24 euro, mede dankzij meevallende resultaten van rivaal SABMiller (+4,5% in Londen).

Morgan Stanley zette GDF Suez donderdag op de kooplijst en verhoogt het koersdoel in één trek van 17 naar 22 euro. Volgens analist Emmanuel Turpin onderschat de markt het winstpotentieel van de groep en was het nieuwe uitkeringsbeleid, dat GDF Suez samen met de jaarresultaten aankondigde, een 'gamechanger'. De Morgan Stanley-analist is best te spreken over de beslissing om aandeelhouders een minder royaal dividend te gunnen en in plaats de cash flow te investeren, vooral dan buiten de krimpende Europese activiteiten zoals het Belgische Electrabel.

In het lijvige Morgan Stanley-rapport staat overigens een erg boeiende 'som-van-de-delen'-analyse van de Franse nutsreus. De Franse en Belgische elektriciteitspoot maken nog respectievelijk 6 en 3 procent van de ondernemingswaarde uit, de internationale poot (het vroegere International Power) liefst 42 procent (zie illustratie onderaan).

Gimv (37,60 euro, +1,3%) kwam voorbeurs met de resultaten over het gebroken boekjaar tot 31 maart. ING blijft voor de investeringsmaatschappij op een 'houden'-advies en een koersdoel van 36 euro, onder de huidige koers dus. 'Het dividendrendement van 6,6 procent is aantrekkelijk, maar het brutodividend van 2,45 euro wordt niet gedekt door de winst per aandeel van slechts 61 cent', stipt analist Matthias Maenhaut aan. 'De pay-outratio beloopt 400 procent, of 180 procent zonder rekening te houden met Electrawinds.' Met andere woorden: Gimv put uit de reserves om het dividend op peil te houden.

De logistieke vastgoedbevak WDP (53,76 euro, +0,3%) heeft een huurder gevonden voor de vrijgekomen site van 34.000 m² in Willebroek: European Food Transport, een dochter van Bakker Logistiek Groep - een bedrijf met 1.800 werknemers en een omzet van meer dan 200 miljoen euro. De groep huurt in Tilburg ook al een pand van WDP. In Willebroek trekt de huurder er begin volgend jaar in, na transformatie van de site tot 'een volledig geconditioneerd warehouse voor voedingsmiddelen'.

De drankengroep Fountain is nog niet helemaal rond met zijn kapitaalverhoging van bijna 5 miljoen euro. Tijdens de inschrijvingsperiode werd op 80,2 procent van de nieuwe aandelen ingeschreven. De groep gaat de resterende rechten nu als scripts plaatsen via een versnelde private plaatsing. In afwachting dat die operatie wordt afgerond, wordt de handel in het aandeel Fountain opschort. Niet dat er voor het notoir illiquide aandeel anders zo'n drukke handel zou zijn.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud