Euronext: Belgacom niet langer op Citi-shoppinglijst

Door de gespannen toestand in Oekraïne verloren de Europese beurzen terrein. Dat is in Brussel niet anders, de Bel20 zakt 1 procent tot 3.052 punten.

De sterindex verwelkomde vandaag Bpost (15,56 euro, +0,2%) dat Thrombogenics vervangt. Bpost komt woensdag als een van de allerlaatste grote Europese beursgenoteerde bedrijven met zijn volledige jaarresultaten over 2013. Maar echt groot nieuws zal daar niet meer bij zijn, aangezien de posterijen vorige maand al voorlopige cijfers én het slotdividend over het boekjaar 2013 publiceerden.

Wél is het uitkijken naar de plannen van de nieuwe 'postmeester'. De Leuvense handelsingenieur Koen Van Gerven, die sinds 2006 aan de slag is bij Bpost, volgde immers onlangs Johnny Thijs als CEO op. Analisten kijken vooral uit naar signalen over een extra verwenbeurt voor de aandeelhouders. Bij de conferencecall in februari bevestigde Bpost immers dat 'technisch gezien' een kapitaalvermindering van 350 miljoen mogelijk is.

Ter info: Bpost weegt voor 1,73 procent in de Bel20. Dat is zo'n 7 keer minder dan de ongeveer 12 procent voor de drie zwaargewichten van de beursbarometer, AB InBev, GDF Suez en KBC.

Thrombogenics (20,60 euro, +2,1%) had vandaag geen last van de Bel20-exit. Daar zit een relatief zalvend rapport van Goldman Sachs voor iets tussen. In hun eerste rapport geven de analisten het biotechbedrijf een koersdoel van 23 euro en een 'houden'-advies.

Ze schatten de globale marktwaarde voor het oogmiddel Jetrea op zijn piek op 420 miljoen euro. Piekverkopen zouden Thrombogenics aldus 210 miljoen euro kunnen opleveren - dat is inclusief aantrekkelijke royalties en mijlpaalbetalingen van zijn partner Novartis.

De analisten waarderen het aandeel op 17,6 euro per aandeel. Ze benadrukken dat Thrombogenics een overnamekandidaat is en in een overnamescenario stijgt de waarde van het aandeel naar 26 à 34 euro dankzij de verwachte kostensynergieën. Een partnerschap of joint venture in de VS achten de analisten niet heel waarschijnlijk.

De 50/50-combinatie van het basis- en overnamescenario levert een koersdoel van 23 euro op. De actuele waarde van de Jetrea-verkopen in de VS raamt Goldman nog op 9,5 euro per aandeel, een heel stuk pessimistischer dan de analistenscenario's die een jaar geleden de ronde deden. 


Terug naar de Bel20. Daar zakte Belgacom 1,2 procent tot 22,34 euro. Citigroup heeft de Europese telecomsector onder de loep genomen. Dat leidt voor de Belgische ex-monopolist tot een adviesverlaging van 'kopen' naar 'houden'. Het stijgingspotentieel tot het onveranderde koersdoel van 23 euro is onvoldoende om nog een koopadvies te verantwoorden. 'Het nieuwe dividend van 1,5 euro blijft een aantrekkelijk rendement van 6,6 procent opleveren, maar dat is niet genoeg voor een 'kopen'.'

Door de investeringen van Mobistar en Base in 4G en het aanhoudende succes van Telenets King en Kong wordt de mobiele markt concurrentiëler. 'Maar, als de markt zoals in Frankrijk consolideert - wat nu tot de mogelijkheden behoort - kan dat op de lange termijn een positief effect hebben op de prijzen.'

De analisten merken wat dat betreft op dat Telenet-topman John Porter meer open staat voor een eigen mobiel netwerk in plaats van verder de antennes van Mobistar te gebruiken - eens het een zekere mobiele penetratie heeft bereikt bij zijn klanten. Ook al gaf Porter aan dat er op dit moment geen plannen zijn voor een eigen netwerk, voegen de analisten toe.

D'Ieteren steeg 0,4 procent tot 34,21 euro. De Brusselse autodistributeur versterkt zich opnieuw in concessies van de groep Volkswagen. D'Ieteren koopt de garages van Claessens in Wilrijk en verwerft de meerderheid bij ACM in Mechelen.

Delta Lloyd (19,64 euro, +0,2%) kreeg dan weer het vertrouwen van ING. Het beurshuis verhoogt zijn koersdoel van 21 tot 23,50 euro en het koopadvies blijft onaangeroerd. Analist Albert Ploegh stelt dat de markt de kapitaalcreatie van de verzekeraar onderschat. 'De huidige lage payout ratio van zowat 35 procent biedt ruimte voor sterke dividendgroei en de volledige neutralisering van de scrip verwatering.' Ploegh verwacht voorts dat de Nederlandse verzekeringsmarkt binnenkort zal consolideren, maar dat Delta Lloyd gedisciplineerd zal blijven.

Brede markt

Op de brede markt verloor MDxHealth 0,8 procent tot 4,78 euro. Deze week belooft een belangrijke week te worden voor de Luikse biotechnologiegroep. Voor MDxHealth is het donderdag immers D-day. Dan spreekt een panel van de Food and Drug Administration zich uit over een darmkankertest die het Amerikaanse Exact Sciences ontwikkelde. Die test is onder andere gebaseerd op technologie van MDxHealth.

Indien het panel een positief advies geeft, is het definitieve groen licht van de FDA nog maar een formaliteit. Vorige week lekten nog nieuwe data uit over de werking van de test. Dat zorgde voor een koersexplosie van zowel Exact Sciences als MDxHealth. Het beurshuis Petercam houdt er al rekening mee dat de test gelanceerd mag worden en verhoogde het koersdoel voor MDxH al met 1,50 euro tot 5,30 euro. 

Exact Sciences verwacht dat de darmkankertest binnen 5 jaren al 1 miljard dollar omzet zal opleveren. Dat klinkt ook als muziek in de oren van MDxH-beleggers. Het Luikse bedrijf krijgt namelijk een (niet-nader genoemd) percentage van de verkopen op zijn rekening gestort. Petercam houdt in de waardering van MDxH rekening met een royaltypercentage van 4 procent.

Agfa-Gevaert (2,33 euro, +0,1%) kon niet profiteren van een adviesverhoging bij Petercam van 'houden' tot 'kopen'. Het koersdoel gaat van 2,30 naar 2,75 euro. Analist Stefaan Genoe wijst na de jaarcijfers en de sterke creatie van vrije kasstroom op de goedkope waardering van het aandeel.

Genoe wijst er op dat Agfa dit jaar drie kwartalen zal (na)genieten van de daling van de zilverprijs. Alles samen moet dat een positief effect van 25 miljoen euro opleveren. Hetzelfde geldt voor de kostenbesparende maatregelen die vorig jaar werden genomen: de sluiting van de Italiaanse filmplatenfabriek waarbij 120 mensen hun job verloren, de productrationalisering van de industriële inktjet, de beperkingen van de brugpensioenen, enz..

De analist ziet Agfa dit jaar een bedrijfskasstroommarge van 9,56 procent halen, wat aardig in de buurt komt van de 10 procent die Agfa in 2015 wil bereiken.

Aandelensplitsingen

Kinepolis (144,60 euro, +1,5%) wil de liquiditeit en de toegankelijkheid van zijn aandeel opvoeren. Op 16 mei mogen de aandeelhouders stemmen over een aandelensplitsing in vijf. Met kapitaalverminderingen, dividenden en de inkoop van eigen aandelen heeft de bioscoopgroep zich de voorbije jaren opgewerkt tot een van de chouchous van de beleggers.

Bij Serviceflats Invest, dat nu Care Property Invest heet, liepen beleggers niet meteen storm na de splitsing in 1.000 'om de liquiditeit van het aandeel op te voeren'. De twee aandelen die zijn verhandeld - op de fixingmarkt - duwen het aandeel 4,2 procent hoger tot 15 euro. De 19 jaar oude bevak realiseert niet langer alleen serviceflats, maar bouwt en financiert ook woonzorgcentra, assistentiewoningen, lokale dienstencentra, enz..

Barco verwent net als Kinepolis zijn aandeelhouders. De technologiegroep koopt tot een vijfde van zichzelf terug. Barco heeft al 5,5 procent van zijn eigen aandelen in kas, dus zal de groep de komende vijf jaar 14,5 procent van zijn aandelen inkopen.

Onderaan de continumarkt bengelt Quest for Growth met een daling van 1,11 euro of 12,3 procent tot 7,88 euro. Een technische correctie aangezien het aandeel zonder recht op het dividend van netto 1,15 euro per aandeel noteert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud