Euronext: Broodje van Tessenderlo is gesmeerd

©REUTERS

De slechte reactie van Tessenderlo op de jongste resultaten biedt een instapkans, vindt ING.

De beurzen bleven in het rood tot na de middag, toen ECB-voorzitter Mario Draghi erin slaagde de euro stevig omlaag te praten. Evenredig met die beweging schoten de aandelenindices tot 1,5 procent hoger. De Bel20, gehinderd door ING en KBC, bleef dichter bij de grond. De slotstand in Brussel was een bescheiden winst van 0,4 procent tot 3831 punten. Rond dat niveau zweeft de index nu al sinds maart 2015.

Stilaan lijkt het besef bij beleggers te groeien dat ze het zonder steunwieltjes van centraal bankiers moeten doen. De Federal Reserve maakte gisteren duidelijk dat gerommel in de opkomende markten of dreigende handelsoorlog geen redenen zijn om de rente niet te blijven verhogen. En zelfs de Europese Centrale Bank maakt zich, hoe schoorvoetend ook, op om met een exitplan voor het jarenlange gratisgeldbeleid te komen. 

Telecommers Telenet  en Proximus krabbelen wat overeind na de zware klap gisteren, toen minister van Telecom Alexander De Croo in een poging de telecomprijzen te verlagen een vierde speler op de telecommmarkt uitnodigde. Met een niet echt gelukkige timing voert Telenet uitgerekend nu zijn maanden uitgestelde prijsverhoging door.

Goed voor een kleine opluchting, aangezien de beslissing de prijzen begin dit jaar nog niét te verhogen in het eerste kwartaal flink sporen naliet in de resultatenrekening van Telenet. Het aandeel herstelde 0,4 procent naar 41,44 euro, Proximus was even de grootste stijger maar liet zich nog passeren. De winst bedroeg 0,9 procent tot 21,77 euro. 

Binnen de index steeg ook Cofinimmo  met een winst van 0,9 procent naar 107,8 euro.  koopt 17 woonzorgcentra in Duitsland voor een stevige 172 miljoen euro. De vastgoedgroep financiert de deal met kredietlijnen. CEO Jean-Pierre Hanin: 'Dit is de grootste aankoop van Cofinimmo in Duitsland.'

Cofinimmo heeft nu 28 Duitse sites met een portefeuillewaarde van 330 miljoen euro. Zorgvastgoed maakt nu bijna de helft van de portefeuille uit, met 49 procent. De groep zet zo haar transformatie voort, weg van kantoren richting zorgvastgoed. Bovendien kleurt het bedrijf meer schwarzrotgold en minder roodgeelzwart.

Na de deal verhoogt KBC Securities het advies van 'houden' naar 'bijkopen'. Het koersdoel gaat van 112 naar 115 euro. 

'We juichen deze belangrijke en sneller dan verwachte expansie toe', schrijven analisten Jan Opdecam en Alexander Makar. 'De investeringen zullen meteen bijdragen aan de resultaten voor 2018, we verhogen onze verwachte winst per aandeel van 6,63 naar 6,67 euro. Met een schuldgraad die na de deal 46 procent beloopt, heeft Cofinimmo volgens onze ramingen nog 480 miljoen euro dealruimte voor de 50 procent in zicht komt. Maar de groep streeft zelf naar een schuldgraad van 45 procent, wat aangeeft dat ze binnen afzienbare tijd met een kapitaalverhoging kan komen.'

Tessenderlo  trekt 0,9 procent hoger naar 33,40 euro. In een lijvige update trekt ING-analist Giel-Jan Triest het koersdoel op van 43 naar 44 euro. Het advies voor de chemiegroep blijft logischerwijs 'kopen', het aandeel mag zelfs bij de Benelux-favorietenlijst van het beurshuis. 

'De negatieve koersreactie van Tessenderlo, minus 13 procent, sinds de zwakke kwartaalupdate is overtrokken en biedt een uitstekende instapgelegenheid', stelde ING-analist Giel-Jan Triest 's morgens in een lijvig rapport. Beleggers namen blijkbaar de tijd om alles goed door te nemen, want het aandeel begon pas 's middags aan een zegetocht, om als grootste stijger te eindigen.

Triest somde verschilllende argumenten op. 

  1. De kernactiviteiten zijn na twee jaar investeringen, met de opstart van vier fabrieken, rijp voor winstgroei
  2. De overname van de energiecentrale van T-Power draagt stevig bij aan de marges en de vrije kasstroom van de groep. We ramen de vrije kasstroom op 30 miljoen per jaar, ongeacht de energieprijzen of de benutting. 
  3. Een aantrekkelijke waardering: de ondernemingswaarde (beurswaarde plus schulden, red.) noteert tegen 8 keer de verwachte brutobedrijfswinst over 2018, terwijl het neerwaarts risico beperkt is dankzij de gezonde balans en de aankopen van grootaandeelhouder Luc Tack bij koersen op of onder 33 euro.

Sipef  zakte 1,2 procent tot 60 euro, terwijl de aandeelhouders zich verzamelden in Schoten. De jaarvergadering van de plantagegroep is altijd één van de laatste maar fijnste van het 'seizoen', met een trouwe schare kleine beleggers die naar de muziekzaal van het kasteel Calesberg afzakt. 

De aandeelhouders kregen zoals steeds ook een update over het lopende boekjaar. En die update geeft aan waarom de koers dit jaar kwakkelt. Voor dit jaar verwacht Sipef dat de palmolieproductie met 9 procent zal stijgen. Omdat de palmolieprijzen gedaald zijn en ze naar verwachting de komende zes maanden zullen stabiliseren, verwacht Sipef een licht lager recurrent resultaat dan in 2017. Pro memorie: Sipef realiseerde vorig jaar een winst per aandeel van 6,56 dollar, exclusief de boekhoudmeerwaarde op de Agro Muko-deal.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud