Euronext Brussel: AB InBev en GDF Suez ontgoochelen

©REUTERS

Euronext Brussel is net als de meeste andere Europese beurzen lager gesloten in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De kwartaalrapporten van zwaargewichten AB InBev en GDF Suez konden niet begeesteren.

De Bel20 zakte 1,2 procent tot 2.663,84 punten.

'Beleggers zijn erg zenuwachtig. Ze nemen winst na de forse rally van de voorbije maanden, of dekken hun posities af', klonk het in een Belgische marktenzaal. Om 19.15 uur maakt de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, bekend hoeveel geld ze van de drukpersen zal laten rollen om de economie te stimuleren.

AB InBev was de grootste daler in de Bel20 met een verlies 3,2 procent tot 43,45 euro. Beleggers reageerden ontgoocheld op de derdekwartaalresultaten van de brouwer, alhoewel die ruwweg in lijn met de verwachtingen uitkwamen. GDF Suez (-2,2% tot 28,10 euro) was hetzelfde lot beschoren.

Door de flinke stijging van de aandelenkoersen in de voorbije maanden zijn de verwachtingen bij veel beleggers duidelijk hooggespannen. In Frankfurt viel BMW en Continental overigens net hetzelfde te beurt, als de twee Brusselse zwaargewichten. Beide Duitse titanen kwamen met aardige resultaten én een stevige prognose op de proppen, maar telkens vertaalde zich dat niet in een koersstijging.

In de Bel20 bleven enkel Mobistar (+0,7% tot 47,95 euro), Umicore (+0,4% tot 34,96 euro), GBL (+0,1% tot 63,89 euro) en Telenet (onveranderd op 29,65 euro) uit het rood. Mobistar, dat onlangs aardige kwartaalcijfers publiceerde, noteert op zijn hoogste koers sinds eind 2009.

Op de continumarkt was IBA (+1,4% tot 9 euro) lange tijd de uitblinker, al ging er naar de slotbel toe flink wat koerswinst verloren. Het radiofarmaceutisch bedrijf kondigde dinsdag nabeurs aan dat het een contract had binnengerijfd in het Amerikaanse Knoxville. IBA is er aangesteld voor de bouw en het beheer van een protontherapiecentrum. Het contract slaat op een periode van tien jaar waarbinnen IBA 70 à 80 miljoen dollar omzet zal opstrijken.

Het contract is meteen het zevende dit jaar in protontherapie, waar het bedrijf eerder mikte op '4 à 5 contracten'. 'Wij verwachten dan ook sterke verkoopscijfers en verbeterde marges', schrijft Thibaud Rutsaert van Bank Degroof. Ook Jan De Kerpel van KBC Securities denkt dat de marges in de lift zullen zitten.

Nog op de brede markt klom Zetes 0,8 procent tot 16,74 euro, bij een mager volume. De specialist in automatische identificatie van personen en goederen, neemt het Nederlandse PHI Data over. Dat Nederlandse bedrijf was vorige maand failliet verklaard en was op zoek naar een overnemer. Financiële details worden niet vrijgegeven, maar de impact op de balans zou erg klein moeten zijn.


BS/PDG

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud