Advertentie

Euronext Brussel: AB InBev weer op 80 euro

AB InBev-topman Carlos Brito tapt een schuimende Stella. ©REUTERS

Op een nieuwsluwe dag sloot de Bel20 licht lager, onder druk van KBC en Solvay. Bekaert herstelde grotendeels van de klappen van vorige week.

De Europese beurzen gingen 0,2 procent lager. Beleggers maakten zich zorgen over de politieke situatie in Italië, waar een regering van ultrarechtsen en populisten in de steigers staat.

Ook de moeilijke Brexit-gesprekken die Theresa May in eigen land voert, wogen op het sentiment en overschaduwden het herwonnen optimisme over de Amerikaans-Chinese handelsrelaties. Daarbovenop zat de euro weer in de lift nadat ECB-bestuurders bevestigden dat de eerste Europese renteverhoging snel zal volgen op het dichtdraaien van de geldkraan eind dit jaar. De vertraging van de inflatie is volgens de Europese Centrale Bank een tijdelijk fenomeen.

De Bel20 sloot 0,1 procent lager op 3.881 punten. Voor druk zorgden vooral Solvay (-1,1%) en KBC (-1,2%) dat later deze week met resultaten komt.

De sterindex stond het gros van de dag nochtans licht hoger, met dank aan AB InBev en UCB. AB InBev was vorige week donderdag onder de drempel van 80 euro gezakt, iets wat van augustus 2014 geleden was. De vorige week woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers van de bierbrouwer vielen vrij goed mee, maar de opluchting daarover was van heel korte duur. Het aandeel ging daarop dag na dag lager. Maandag werd het weer opgepikt en sloot het 0,2 procent hoger op 80 euro.

Briviact

Een opsteker voor UCB is dat de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA het toepassingsveld van Briviact heeft uitgebreid. Het epilepsiemiddel van de Belgische farmagroep mag voortaan worden toegediend aan kinderen vanaf de leeftijd van vier jaar, als monotherapie of als aanvullende therapie.

Daarmee krijgt UCB er heel wat potentiële klanten bij. Pediatrische epilepsie is de meest voorkomende ernstige neurologische aandoening bij kinderen en jongvolwassenen. Naar schatting bijna 470.000 kinderen lijden eraan in de VS.

In een persbericht wijst UCB er op dat de uitbreiding van Briviact minder dan twee jaar na de lancering van het geneesmiddel in de VS plaatsvindt. Briviact was er al op de markt voor de leeftijdscategorie van 16 jaar en ouder, zeg maar voor (jong)volwassenen. In de Europese Unie is Briviact ook op de markt om epilepsie te behandelen, maar alleen als aanvullende therapie voor patiënten van 16 jaar en ouder. UCB won 1,9 procent tot 64,20 euro.

Uitrookbod

Op de houdbaarheid van Ablynx (+0,5%, 45,08 euro) als Bel20’er – en als beursgenoteerd bedrijf tout court – kunnen we nu een datum plakken: 12 juni. Het overnamebod van Sanofi is volledig geslaagd, liet het Gentse biofarmabedrijf voorbeurs weten. De Franse farmareus heeft meer dan 95 procent van de aandelen verworven en kan nu een uitrookbod lanceren. De squeeze out-periode loopt van 22 mei tot en met 12 juni. Daarna komt een einde aan de notering op Euronext Brussel.

Op de brede markt reed Kiadis op kop. Het Nederlandse biotechbedrijf, dat geneesmiddelen voor bloedkanker of erferlijke bloedziekten probeert te ontwikkelen, schoot zonder specifiek nieuws 4,4 procent hoger tot 10,44 euro.

Bekaert maakt de klap van vrijdag, toen er 3,2 procent van de koers af ging, grotendeels goed. Het verlies was toen te wijten aan het knippen van de coupon. De staaldraadverwerker keerde een dividend van bruto 1,10 euro uit. Daarnaast werkte ook de kwartaalupdate nog na, waarbij onder meer het weglaten van een zinnetje over de beoogde winstmarge in 2018 wat twijfel zaaide. Het aandeel herstelde maandag 2,2 procent tot 34,04 euro.

Zweedse zorgen

Qrf City Retail (-1,8%, 21,50 euro) heeft problemen met zijn voornaamste huurder, H&M. De Zweedse kledingreus, die goed is voor 16,3 procent van de jaarlijkse huurinkomsten, heeft de huurovereenkomst voor de winkel in de Stationsstraat in Sint-Niklaas stopgezet en wil lagere huurprijzen voor de winkels in Hasselt en Ukkel. Qrf voerde daarom een bijzondere afwaardering van 4,51 miljoen euro door op de winkelpanden die zijn verhuurd aan H&M.

Herman van der Loos van Degroof Petercam schat dat de drie problematische H&M-locaties een impact van 3 tot 5 procent op de totale huurinkomsten van Qrf kunnen hebben. Hij heeft zijn ramingen voor de winst per aandeel voor 2018 en de twee volgende jaren lichtjes aangepast en laat zijn koersdoel zakken van 25 tot 24 euro. Zijn advies blijft ‘houden’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud