Euronext Brussel: Analisten geloven in Ahold Delhaize en KBC

Topman Johan Thijs bij de voorstelling van de halfjaarresultaten van KBC in augustus 2016 ©Photo News

De Brusselse beurs kende vrijdag een klein verlies, in lijn met de rest van Europa. Ahold Delhaize herstelde verder van de recente klappen, KBC kon een hoger koersdoel niet verzilveren.

De Bel20 sloot 0,25 procent lager op 3.843,76 punten, de vierde verliesdag op rij. De druk kwam vooral van AB InBev. Het bierconcern zakte 1,2 procent tot 100,95 euro. Het beurshuis Stifel Financial verlaagde het advies van de Nederlandse concurrent Heineken van ‘kopen’ naar ‘houden’ en dat straalde op de hele sector af. 

ABN Amro is de opvolging van Ageas (-0,7%, 35,295 euro) gestart, maar blijkbaar zonder veel enthousiasme. De verzekeraar krijgt een ‘houden’-advies en een koersdoel van 39,50 euro opgeplakt.

Ook KBC ontsnapte andermaal niet aan een verlies (-0,4%, 63,38 euro). Degroof Petercam heeft zijn koersdoel voor de bank- en verzekeringsgroep opgekrikt van 58 naar 66 euro. Volgens analist Bart Jooris verdient KBC een kleine premie tegenover zijn sectorgenoten, enerzijds wegens het hoge rendement op eigen vermogen, anderzijds wegens het conservatieve kapitaalbeleid.

Colruyt (+1%, 44,29 euro) ging weer de goede kant op. De eigenzinnige retailer verloor in twee sessies bijna 8 procent nadat zijn jaarresultaten lager uitkwamen dan verwacht. Vooral de jaar na jaar dalende operationele winstmarge ligt beleggers en analisten op de maag.

De groep sloot boven het nieuwe koersdoel van KBC Securities-analist Alan Vandenberghe. Op basis van aangepaste ramingen komt hij tot 42 euro tegen 45 euro voorheen. In vergelijking met andere Europese retailers noteert Colruyt tegen aanzienlijk hogere multiples, merkt hij op. In de huidige omstandigheden – toegenomen concurrentiedruk terwijl Colruyt vasthoudt aan zijn laagsteprijzenstrategie - vindt hij die premie overdreven. Hij handhaaft zijn ‘afbouwen’-advies.

Nog in de retailsector won Ahold Delhaize 3,7 procent tot 17,09 euro. De Nederlands-Belgische retailer kreeg vorige week een klap van 13 procent na een winstwaarschuwing van sectorgenoot Kroger en de overname van Whole Food Markets door Amazon. Na die scherpe koersval herhaalt analist Matthias Maenhaut van ING zijn koopadvies voor Ahold Delhaize. In de huidige koers is rekening gehouden met een halvering van de brutowinst (ebitda) die in de Verenigde Staten wordt gerealiseerd in de periode 2018-2025 en dat is overdreven, vindt hij. Hij verlaagt niettemin zijn koersdoel van 26 tot 21 euro. Maenhout verwacht overigens dat de intrede van Amazon in de Amerikaanse voedingsretailsector het startschot kan betekenen van een nieuwe consolidatieronde waar Ahold Delhaize ook een rol zou kunnen in spelen. 

Nyrstar won donderdag al 2 procent en ging nog eens 4,3 procent hoger tot 5,36 euro. De zinkgroep profiteerde verder van het nieuws dat Glencore een handje gaat toesteken bij de opstart van de verbouwde fabriek in Port Pirie. Nyrstar mag technologie van Glencore gebruiken en het personeel zal ook opleiding krijgen in Kazachstan bij Kazzinc, waar enkele jaren geleden een gelijkaardig transformatieproject gebeurde.

Exmar steeg 0,6 procent tot 4,01 euro. Bij de specialist in het maritiem vervoer en de behandeling van gassen vond donderdag een informatieve vergadering plaats met de houders van een obligatie van 1 miljard Noorse kronen. Exmar wil die obligatie met twee jaar verlengen en daarbij een fors hogere rente bieden. De vergadering was vooral technisch van aard en is volgens financieel directeur Miguel de Potter goed verlopen. De eigenlijke stemming over de verlenging van de obligatie vindt dinsdag plaats.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect